Több mint százhúsz hajó a jég fogságában a Finn-öbölben

Vágólapra másolva!
Befagyott az Oroszország, Észtország és Finnország között található Finn-öböl vize, és több mint százhúsz hajó került a jég csapdájába. Tizenegy jégtörővel próbálják feltörni a jeget, de a munkát az erős szél és a havazás is nehezíti.
Vágólapra másolva!

Több mint százhúsz hajó van a jég fogságában a Finn-öbölben, és a számuk naponta hússzal emelkedik - közölte a szentpétervári kikötői felügyelet hétfőn. Az Oroszország híreivel foglalkozó angol nyelvű oldal, a Rianovosti cikke szerint a Finn-öböl vize körülbelül egy hónappal ezelőtt fagyott be, azóta hajók tucatjainak kellett segítséget nyújtani, mert egyedül nem tudtak közlekedni a közel egy méter vastagságú jégtáblák között. A helyzet a múlt héten fordult kritikusra a Finn-öbölben, amikor a Norvég-tenger felől érkező ciklon még hidegebb időt hozott magával.

A hatóságok tizenegy jégtörőt vetettek be a Finn-öböl járhatóvá tételéhez, hétfőn ennek ellenére az öbölben lévő 135 hajó közül összesen 121 volt a jég csapdájában. Jelenleg mindössze hét hajó képes folyamatosan manőverezni a jégtáblák között. A mentést az erős szél és a havazás is nehezíti - közölte a szentpétervári kikötői felügyelet.

A Finn-öböl a Balti-tenger Észtország, Finnország és Oroszország közötti, legkeletibb öble. Az öböl zártsága és a víz viszonylag alacsony sótartalma miatt telente vastag, a hajózást akadályozó jégtakaró alakul ki.