Húsz országban rendeltek el riadót a többméteres japán hullámok miatt

Vágólapra másolva!
Hawaii szigeteinél jár a Japán mellől indult árhullám. A japán földrengés után cunamiriadót rendeltek el szerte a Csendes-óceán térségében, és arra figyelmeztettek, hogy a hatóságok azonnal kezdjék meg az életek és a vagyontárgyak védelmét. A riadóközpont munkatársa szerint szigeteket takarhat be az ár.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán nagy részére cunamiriadó lépett érvénybe a térség riadóközpontja szerint. A hullámok több méteres magassággal érhetik el a szárazföldet, és érintik Oroszország, Ausztrália, Új-Zéland, sőt kisebb mértékben Közép- és Dél-Amerika partjait is. A többi országnál később, de Kaliforniában is életbe lépett a cunamiriadó.

A CNN szerint a Hawaii-szigetekhez ért a szökőár, amely első hullámait két óra körül lehet érzékelni. A helyi hatóságok nem tudták megmondani, hogy mekkorák lehetnek a hullámok, ezért több lehetőségre is felkészültek. A hatóságok több utat lezártak elővigyázatosságból, s figyelmeztették a lakosságot, hogy a menekülési útvonalak megtalálhatók a helyi telefonkönyvekben.

A Reuters szerint a Fülöp-szigetek tartományaiban százak indultak el a szárazföld belseje felé, hogy biztonságos helyet találjanak. Hivatalos menekítési felszólítás azonban még nem érkezett a hatóságoktól.

Az amerikai Nemzeti Óceán és Atmoszféra Hivatal szerint 19 országban és számtalan szigeten rendeltek el riadókészültséget. Az érintett országok: Japán, Oroszország, Tajvan, Fülöp-szigetek, Indonézia, Pápua Új-Guinea, Ausztrália, Mexikó, Új-Zéland, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Peru, Kolumbia és több sziget a Csendes-óceánon.

A Csendes-óceáni Cunamifigyelő Központ munkatársa korábban azonnali lépésekre hívott fel az emberek és a vagyontárgyak védelmében. "A cunami hullámai ténylegesen betakarhatnak szigeteket. Minden partvidék veszélyeztetett, függetlenül attól, hogy milyen irányban fekszik" - mondta.

Forrás: NOAA
A veszélyeztetett térség (NOAA - Nemzeti Óceán és Atmoszféra Hivatal)