Népfelkelést hirdettek a szíriaiak a Facebookon

Vágólapra másolva!
Minden szíriai tartományra kiterjedő népfelkelést hirdettek az ellenzékiek szombaton a Facebookon. A pénteken szétvert tüntetéseknek tizenhárom halottja van, szombaton pedig már katonai erőt is kivezényeltek egy forrongó városba.
Vágólapra másolva!

"Népfelkelésre" buzdító felhívás jelent meg a Facebook közösségi portálon szombaton, egy nappal azután, hogy Szíria legnagyobb városaiban vérfürdőbe torkollottak a rendszerellenes tüntetések. A felhívásban szombatra népfelkelést hirdettek meg minden szíriai tartományban. Az eddig 86 ezer követővel rendelkező, az idei szíriai forradalomnak szentelt arab nyelvű Facebook oldal, röviden csak annyit ír: "Ma, szombaton... felkelések a szíriai városokban." - írja az Aljazeera élő blogja.

Szombaton a kormányzó Baasz párt irodáiba törtek be tüntetők, többet feldúlva. Egy szíriai tisztségviselő szerint, néhány órával azután, hogy a Földközi-tenger partján fekvő Latakia városban feldúlták a Baasz párt irodáit, orvlövészek megöltek két embert, további kettőt pedig megsebesítettek.

Szemtanúk jelentése szerint katonai egységeket vezényeltek Latakiába a zavargások elfojtására. A szíriai állami tv-csatorna jelentése szerint "fegyveres elemek" szivárogtak be a városba, s az összetűzések nyomán a helyi kórházakban csaknem száz sebesültet ápolnak, javarészt rendőröket és csendőröket.

A felkelők szerint az éjjel Bassár el-Aszád elnökhöz hű erők 200 embert tartóztattak le Damaszkuszban. Közben el-Asszád az 1963-as sürgősségi törvények egyik, a felkelők által leginkább támadott pontján próbálja nyugtatni a kedélyeket. A Reuters jelentése szerint 260 politikai foglyot engedtek szabadlábon. Egy a hírügynökség által megszólaltatott emberi jogi ügyvéd szerint a mostani szabadon bocsátások eddig nem voltak jellemzőek Szíriában. "A helyi börtönökben több olyan elítélt található, akik büntetésük háromnegyedét letöltötték már, és joguk lenne szabadulni, de a hatóságok eddig ezt nem engedték" - mondta.

A BBC élő blogja szerint több száz demonstráló tüntetett szombaton a szabadságért Deraaban. A Reuters szerint egy Deraához közeli településen, Tafaszban, egy megölt lázadó temetésére összegyűlt többezres tömeg felgyújtotta a helyi rendőrőrsöt, és a kormányzó Baasz párt helyi irodáját.

Szombaton már a második egymást követő napon demonstráltak a kormány reformprogramjának támogatói is. Damaszkuszban, Aleppóban, Rakkában, Kamisliben, el-Haszekében, Deir-ez-Zórban, Idlíbben, Tartúszban, Hamában és esz-Szuveidában Bassár el-Aszad államfőt éltették a felvonulók, és a nemzeti egység megvédését szorgalmazták a "külső erők fondorlataival" szemben. A szónokok elítélték az utóbbi napok Szíriával szemben ellenséges információs kampányát.

Hivatalos közlés szerint pénteken 13-an haltak meg az erőszakkal szétvert tüntetéseken, míg emberjogi aktivisták legalább huszonöt áldozatról tudnak.

Szíriáról bővebben itt olvashat.