Merkel pártjának gyengülését hozta egy tartományi választás

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár pártja, a kereszténydemokrata CDU jelentősen veszített támogatottságából a vasárnapi, Szász-Anhalt tartományi választásokon, és gyengén szerepeltek liberális partnereik is. A voksolás eredményei után elemzők azt jósolják: a hétvégén esedékes újabb tartományi választásokon sem számíthatnak a kormányzóerők a mostaninál kimagaslóbb szereplésre.   
Vágólapra másolva!

A kereszténydemokrata CDU a szavazatok 32,9 százalékát szerezte meg vasárnap Szász-Anhalt tartományban, ami az első helyhez elég volt ugyan, de a berlini fal leomlása óta ez volt a második legrosszabb választási eredményük. A hétvégén esedékes Baden-Württemberg és Rajna-Pfalz tartományi választásokon elemzők szerint folytatódhat a kormányzó erők mostanihoz hasonló szereplése. Ebben a belpolitika mellett szerepet játszhatnak a Japánban történt események is, amelyek nyomán fellángolt a vita az atomenergia hasznosításáról Németországban is.

A Szabad Demokrata Párt, Merkel szövetségi koalicíós partnere még az öt százalékot sem érte el, így nem lépték át a tartományi parlamentbe való bejutáshoz szükséges küszöbértéket. A vasárnapi választások kétségkívül legnagyobb nyertese a Zöld Párt lett, ők szinte megduplázták 2006-ben elért eredményüket, és a szavazatok 7,1 százalékával 1998 óta először küldhetnek képviselőket a parlamentbe.

A jobbközép CDU a szociáldemokrata SPD-vel együtt kormányozta a tartományt az elmúlt öt évben, a koalíció munkája a mostani választások után is folytatódni fog. A szavazás éjszakáján az SPD világossá tette, nem kíván együttműködni az egykori keletnémet kommunista utódpárttal, a Baloldallal. "Nem készülünk koalícióra a Baloldallal"- mondta Jens Bullerjahn, az SPD képviselője, a vasárnap esti szavazás első eredményeinek megismerése után.