Nem tudtak megegyezni a líbiai katonai beavatkozásról a G8-ak

Vágólapra másolva!
A nagyhatalmak párizsi találkozóján nem született megállapodás sem a Líbia feletti repüléstilalmi övezet létrehozásáról, sem egy katonai beavatkozásról - közölte kedden Alain Juppé, a házigazda Franciaország külügyminisztere, elismerve, hogy nem sikerült meggyőznie a partnereit ebben a kérdésben.
Vágólapra másolva!

"Egyelőre nem győztem meg őket" - jelentette ki Juppé a Europe 1 rádiónak az amerikai, orosz, német, brit, olasz, kanadai és japán kollégájával előző este elköltött munkavacsora után.

Juppé elmondta, hogy a kérdésben országa és Nagy-Britannia lépett fel kezdeményezőként, javasolva, hogy létesítsenek repüléstilalmi övezetet Líbia felett, vagy célzott légicsapásokkal gyengítsék meg Moammer Kadhafi líbiai vezető katonai erejét. "Kadhafi előnyben van" - ismerte el a francia diplomácia vezetője.

Bár nem tett közvetlen említést Bengázinak a líbiai felkelés központjának sorsáról, a miniszter elismerte, hogy a nemzetközi közösség nem tudja megakadályozni Kadhafit abban, hogy visszafoglalja az ország második legnagyobb városát. "Ma ehhez nincsenek meg a katonai eszközeink, minthogy a nemzetközi közösség nem hozta meg a szükséges lépéseket" - fogalmazott.

A világ nyolc vezető gazdasági hatalmát tömörítő G8-as csoport külügyminiszterei ugyanakkor megállapodtak arról, hogy mielőbb felújítják a líbiai válságról kezdett vitákat az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy határozat születhessen a líbiai vezetőre gyakorolt nemzetközi nyomás további növeléséről - tette hozzá Alain Juppé, aki nem zárta ki egy tengeri blokád kialakítását.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html