Nem kapott termet az egyháztól a Jobbik Marosvásárhelyen

Vágólapra másolva!
A katolikus egyház nem engedélyezi, hogy a Jobbik az egyház épületében tartsa meg tervezett lakossági fórumát - írja a pénteki romániai magyar sajtó. A párt vezetősége úgy döntött, hogy a tervezett elnökségi ülést így is megtartják, de lakossági fórum nem lesz.
Vágólapra másolva!

Elnökségi ülés lesz, lakossági fórum nem - így döntött a Jobbik vezetősége azok után, hogy a péntek esti rendezvényhez Marosvásárhelyen nem sikerült termet találniuk - adta hírül a pénteki romániai magyar sajtó. Mint a Krónika és az Új Magyar Szó írja, a Jobbik a belvárosi plébániához tartozó Deus Providebit házat szerette volna e célra kibérelni, Oláh Dénes főesperes azonban elzárkózott a terem kiadásától. A Jobbik azok után volt kénytelen visszalépni, miután előzőleg meghirdette a fórumot, és kifizette a terembért. "Ha valaki benyújt hozzánk egy kérvényt, nem jelenti azt, hogy jóvá is hagyjuk" - jelentette ki a Krónikának Oláh Dénes főesperes. Szerinte a Deus Providebit ház nem politikai célokra épült, ezért szóba sem jöhet, hogy egy anyaországi párt lakossági fórumot tartson ott.

Az ügy kapcsán egy nappal korábban a Pro Europa Liga civil szervezet is hallatta hangját, felróva a római katolikusoknak, hogy helyet adnak egy szélsőséges párt rendezvényének. A jobbikosok szerint az "alaptalan félelemkeltések" megtették a hatásukat, ezért nem kívánnak más helyszín után nézni, mert attól tartanak, ott majd "a fórum kezdete előtt egy félórával zárják be a terem ajtóit" - írja a Krónika.

A Bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) azt írja: a főesperes szerdán este döntött úgy, hogy mégsem adja át a termet Vona Gáboréknak, mégpedig az után, hogy az ÚMSZ faggatta őt a Jobbik szándékairól, illetve értesült arról, hogy a Pro Europa Liga elnöke elmarasztalta az egyházat, amiért teret enged a rendezvénynek.

Oláh elismerte a lapnak, hogy a bérleti szerződés valóban létezik, de - mint hozzáfűzte - ha tudott volna a létezéséről, nem is hagyja jóvá. Később azonban az esperes már az aláírt szerződés létét is tagadta - írja a lap, idézve Oláh Dénest, aki szerint "a szerződés jóváhagyása nem történt meg, tehát nem is kellett semmit visszavonni".

A Jobbik erdélyi nyomulása egy helyi magyar politikus szerint feszélyezi a Fideszt is, a nacionalista párt helyi támogatói szerint pedig Erdélyben is eljött a radikális politika ideje, mert a romániai magyar pártok tehetetlenek. Az [origo]-nak korábban nyilatkozó több marosvásárhelyi szerint azonban kényes az egyensúly a románok és a magyarok között, amit felboríthat a kemény szavaktól sem tartózkodó Jobbik.