NATO-katonák lelőtték az afgán elnök egyik rokonát

Vágólapra másolva!
A NATO vezetésű szövetséges erők lelőtték az afgán elnök egyik idős rokonát egy éjszakai rajtaütésben.
Vágólapra másolva!

A NATO vezetésű szövetséges erők lelőtték Hamid Karzai afgán elnök egyik idős rokonát egy éjszakai rajtaütésben a dél-afganisztáni Kandahár tartományban. Ahmed Vali Karzai, az elnök fivére közölte, hogy édesapjuk unokatestvérét, Jar Mohammad Hánt ölték meg szerda éjjel.

Az államfő szóvivője közölte, hogy Hamid Karzait rendkívül elszomorította a hír, miként minden olyan esetben, amikor ártatlan polgári személyek vesztik életüket. Karzai személyesen is ismerte az áldozatot, akivel ugyanarról a településről származnak. Az afgán elnök ismételten kérte a szövetséges erőket, hogy vessenek véget a civilek megölésének.

A NATO közleménye szerint egy tálib vezető apját lőtték le Kandahárban az éjjel, miután észrevették, hogy egy AK-47-es automata fegyver van nála. Egy szóvivő később közölte, hogy vizsgálatot indítottak az incidens és a halott személyazonosságának tisztázására azon jelentések nyomán, melyek szerint az államfő egyik rokonát lőtték le.

Az utóbbi három hét alatt négy incidensben mintegy 80 polgári lakos vesztette életét Kelet-Afganisztánban. Barack Obama amerikai elnök és David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló NATO-csapatok parancsnoka a múlt héten bocsánatot kért amiatt, hogy egy helikoptertámadásban lelőttek kilenc tűzifát gyűjtő fiút.