Fegyverbe hívta Líbiát az egyre harciasabb Kadhafi

Vágólapra másolva!
Egész Líbia fegyvert ragad, ha a NATO-tagállamok bevezetik az ország felett a repülési tilalmat - állította Moammer Kadhafi líbiai vezető egy interjúban. Lázadásra szólította fel a felkelők kezén lévő Bengázi népét is, miközben továbbra is tankokkal és repülőkkel támadja a hatalma ellen harcolókat.
Vágólapra másolva!

Egész Líbia fegyverbe száll és harcolni fog, ha az ENSZ és a nyugati államok repüléstilalmi zónát vezetnek be Líbia felett - jelentette ki Moammer Kadhafi líbiai vezető a török TRT televízió által szerdán sugárzott interjúban. A repüléstilalmi zóna bevezetéséről szóló javaslaton francia és brit vezetéssel dolgoznak a NATO-tagállamok, de egy esetleges erről szóló döntést az ENSZ Biztonsági Tanácsára bíznának (erről bővebben itt olvashat).

"Ha ilyen döntést hoznak, az nagyon hasznos lesz Líbiának, mert a líbiai nép látni fogja az igazságot: a Líbia feletti ellenőrzést akarják, és hogy ellopják az olajukat. A líbiai nép harcba fog szállni velük" - jelentette ki a líbiai vezető, akinek hatalma ellen közel három hete kezdődtek tüntetések, amelyek hamar fegyveres lázadásba fordultak.

Kadhafi szerda hajnalban a líbiai televízióban is megjelent. Egy előre rögzített beszédben az al-Kaidát és az európai államokat vádolta azzal, hogy meg akarják osztani országát. "Nincs más lehetősége Bengázi népének, mint hogy az utcára vonuljon - férfiak, nők és gyerekek -, hogy megszabadítsák Bengázit ettől az árulástól. A szépséges Bengázi most romokban hever, fel kell szabadítani" - mondta.

Az ország keleti felében fekvő Bengázi számít a Kadhafi-ellenes lázadás központjának, itt alakult meg néhány napja egy ideiglenes nemzeti tanács, amely azt szeretné elérni, hogy a világ közvéleménye őket ismerje el az ország vezetésének. Küldöttségük uniós diplomatákkal tárgyal, szerdán várhatóan felszólalnak az Európai Parlamentben is.

A BBC Tripoliban tartózkodó tudósítója szerint Kadhafi egyre magabiztosabbnak és harciasabbnak mutatkozik, és semmivel sem utal arra, hogy bármiféle megegyezésre hajlana, vagy egyáltalán hajlandó lenne tárgyalásokra az ellenzékkel.

A madarak is eltűntek az égről

Eközben tovább folytatódnak a harcok Kadhafi fegyveresei és a lázadók között. A két hete lázadók kezére került Záviját például a BBC szerint körbefogták a diktátorhoz hű csapatok, és véres harcok dúlnak a város feletti ellenőrzésért. A brit adónak egy helyi lakos azt mondta, ötven tankot és több tucat, fegyveresekkel megrakott kisteherautót számolt össze, a helyi kórház állítólag megtelt a harcokban megsebesült emberekkel

Forrás: AFP/Roberto Schmidt

"Nagyon sok halott van, és még csak el sem tudják temetni őket. Závija teljesen kihalt, senkit nem látni az utcákon. Még állatokat sem látni, sőt madarak sem repülnek az égen" - idézett a Reuters egy lázadó harcost. A hírügynökség szerint a harcok miatt leállították a városban található olajfinomítót. A líbiai állami televízió azt jelentette be, hogy Záviját felszabadították. "95 százalékos a közbiztonság. Vannak még a mellékutcákban és néhány lakásban patkányok, de egyik csoportjukat a másik után számoljuk fel" - mondta egy százados a lázadókra utalva.

Az olajexport szempontjából kulcsfontosságú Rasz Lanuf kikötőváros még a lázadók kezén van, de Kadhafi repülőgépei rendszeresen bombázzák állásaikat. A BBC helyszíni tudósítója szerint az egyik bomba a városba vezető vízvezetéket tette tönkre, ami miatt komoly nehézségekbe kerülhetnek a helyiek.

Eközben szerdán délelőtt átrepült a görög légtéren Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik kisgépe, amely Kairóba tartott Tripoliból, de a görög légiirányítás szerint nem tartózkodott rajta nagyon fontos személy.

Az ENSZ becslései szerint a három hete tartó líbiai harcoknak már több mint ezer halálos áldozata van, és legalább 212 ezer ember - többnyire külföldi vendégmunkás - menekült el az országból.