Nem ismerte el az ellenzéket, de lemondatná Kadhafit az EU

Vágólapra másolva!
Nem döntöttek a líbiai helyzet miatt összehívott európai uniós csúcsértekezleten a líbiai légtérzárról, de a tagállamok azt hangoztatták, hogy minden lehetőséget meg kell vizsgálni a polgári személyek védelmére a térségben. A pénteki uniós csúcson a 27 tagállam egyhangúlag lemondásra szólította fel Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, de nem ismerték el hivatalosan a líbiai ellenzéket képviselni igyekvő nemzeti tanácsot.
Vágólapra másolva!

"Ügyelni kell arra, hogy semmi olyan ne történjen, ami háborúba sodorhatná Európát az arab országokkal" - mondta Orbán Viktor az EU soros elnökségének vezetője a líbiai eseményekkel kapcsolatban összehívott pénteki uniós csúcsértekezlet után. A csúcsértekezleten nem hoztak döntést a Líbia felett bevezetendő légtérzárról, de az Unió tagországainak állam- és kormányfői azt hangoztatták, hogy minden lehetőséget meg kell vizsgálni a polgári személyek védelmére Líbia térségében. Azt is hozzátették, hogy katonai jellegű lépésekhez viszont szükség van az ENSZ Biztonsági Tanácsának és az Arab Ligának a hozzájárulására.

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egyelőre nem látja olyannak a helyzetet, hogy katonai műveletről kellene gondolkodni, elismerte azonban, hogy a helyzet napról napra változik. Az uniós megbeszélésen nem ismerték el hivatalos szervként a líbiai ellenzéket képviselni igyekvő nemzeti tanácsot, viszont a 27 tagállam egyhangúlag felszólította Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, hogy mondjon le. A Líbiával kapcsolatos cikkeinket itt találja.