Két tüntetőt öltek meg Szíriában

Vágólapra másolva!
Két tüntető vesztette életét szombaton a szíriai Latakia városában. A hatóságok szerint fegyveres bűnözők lőtték le őket, a felkelők szerint azonban a katonaság végzett velük. A tüntetések szombaton is folytatódtak, több városban fölgyújtottak a kormányzó párt helyi irodáját.
Vágólapra másolva!

Két szíriait öltek meg a kormányellenes tüntetések során Latakia városában szombaton - írja a BBC brit közszolgálati médium. A hivatalos jelentések szerint a két tüntetővel mesterlövészek végeztek, de a lázadók szerint a katonák nyitottak tüzet a tüntetőkre. A héten több tucat áldozatot követelt a Bassár el-Aszád elnök elleni tüntetők és a helyi hatóságok összecsapása.

A lázadók szerint a hivatalosan bejelentett 27 áldozatnál jóval többen haltak meg, a hatóságok szerint az összecsapásokért az országot destabilizálni akaró fegyveres banditák a felelősek. Az elnök egyik tanácsadója meg is nevezte a latakiai gyilkosságokért felelős személyt, egy szunnita vallási vezetőt, aki a tanácsadó szerint pénteki beszédével tüzelte föl a várost. Ugyanez a tanácsadó azt mondta a BBC-nek, hogy Latakiában nem a hatóságok, hanem egy "fegyveres csoport" lőtt a tüntetőkre szombaton.

A szemtanúk beszámolói szerint Tafaszban és Latakiában is felgyújtották a demonstrálók a kormányzó Baasz-part helyi irodáját szombaton, de Deraában, a felkelés központjában is folytatódtak a megmozdulások. Szombaton népfelkelést hirdetett egy Facebook-csoport a Szíriát vezető rezsim ellen. A szíriai helyzetről bővebben itt olvashat.