Keresztényeket gyilkoltak meg Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Keresztények és muszlimok csaptak össze Kairóban egy elmérgesedő családi viszály miatt - közölte az egyiptomi kopt egyház. Az egyház szóvivője szerint az utcai harcokban hat keresztény meghalt, a kormány azonban csak kevesebb áldozatról tud.
Vágólapra másolva!

Hat ember halt meg Kairóban, amikor kopt keresztények és muszlimok csaptak össze az egyiptomi fővárosban - közölte szerdán a kopt egyház szóvivője. A CNN szerint az összecsapások kedden törtek ki, miután keresztények utcai tüntetést szerveztek, hogy tiltakozzanak egy múlt héten felgyújtott templom miatt.

Az egyház szóvivője szerint a szerdai összecsapás összes áldozata keresztény. Az egyiptomi egészségügyi minisztérium közölte, hogy ők hatnál kevesebb áldozatról tudnak, de azt nem árulták el, hogy szerintük mennyi halottja volt az esetnek. A belügyminisztérium nem is tudott az összecsapásról - írja a CNN.

Az amerikai hírtelevízió szerint a konfliktus egy keresztény és egy muszlim család közötti viszálykodásból indult, ezután Helwan tartományban a múlt héten felgyújtottak egy keresztény templomot. Az elmúlt hetekben jelentősen fokozódott a feszültség a két vallás hívei között - olvasható a CNN honlapján.

Az év elején több támadás érte a keresztényeket Egyiptomban. Újévkor 23 ember halt meg, amikor bomba robbant egy alexandriai templomnál. A támadást a Palesztin Iszlám Hadsereg vállalta magára, amely a CNN szerint az al-Kaidához is kötődik. Tíz nappal később egy fegyveres egy keresztényt megölt, öt másikat megsebesített egy vonaton.

A 80 millió lakosú Egyiptomban a többség szunnita muszlim, a kopt keresztények a lakosság 9 százalékát teszik ki. A koptok Márk apostol tanításaira alapozzák vallásukat, az egyház az 5. században vált el a nyugat-európai kereszténységtől.