Vádat emeltek a lezuhant Air France gép miatt

Air France, légibaleset, repülőszerencsétlenség, Brazília, mentés, roncsok
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek az Air France ellen a 2009 júniusi katasztrófa miatt, amikor az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata 228 emberrel a fedélzetén az óceánba zuhant. Az Airbus A330 típusú gépet gyártó Airbus ellen csütörtökön emeltek vádat. A lezuhant gép fekete doboza utáni keresést hétfőn újraindítják.
Vágólapra másolva!

Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg pénteken az Air France-ot - írta pénteken az rfi.fr francial online lap. Az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata 2009. június elsején az Atlanti-óceán felett tűnt el. Az A300 típusú Airbus gép fedélzetén 228 ember tartózkodott - köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar -, senki nem élte túl a katasztrófát.

Pierre-Henri Gourgeon, a légitársaság ügyvezetője ellen is vádat emeltek, mivel ő a társaság képviselője. A repülőt gyártó Airbus ellen csütörtökön emeltek vádat. Az eddigi vizsgálatok szerint a sebességet mérő Pitot-csövek meghibásodása csak részben okolható a katasztrófáért. Egyes szakértők szerint a légitársaság túl lassan és egyáltalán nem hatékonyan reagált a sebességmérők megbízhatatlanságáról szóló első figyelmeztetésekre. Az Air France ezt tagadta.

A brazil áldozatok képviselője üdvözölte a döntést, és reméli, hogy a gyártó Airbus ezentúl alaposabban átvizsgálja ezeket a modelleket.

A lezuhant gép fekete dobozát azóta sem találták meg, hétfőn azonban újraindul a keresés egy 10 ezer négyzetkilométeres területen. Eddig a repülőgép testének mindössze a 3 százalékát találták meg, a 228 utasból pedig 50-nek a holttestét.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség is jelezte, hogy hajlandó tanúskodni a tárgyaláson. Az ügynökséget civilszervezetek azzal vádolták meg, hogy nem hívta fel a figyelmet már a katasztrófa előtt a sebességmérőkkel kapcsolatos lehetséges problémákra.