Franciaország hivatalos hatalomként ismerte el a líbiai lázadókat

Vágólapra másolva!
Franciaország az első, amely elismerte a líbiai tüntetők testületét mint legitim képviseletet. Líbia erre azt közölte, hogy elgondolkodik a francia diplomáciai kapcsolat megszakításáról. Az Európai Unióban is felmerült egy hasonló lépés lehetősége, de a külügyi megbízott szerint neki nincs erre felhatalmazása. Németország szerint még korai lenne elismerni.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy francia elnök hivatala csütörtökön azt közölte, hogy hivatalosan is elismeri a Líbiai Nemzeti Tanácsot mint az ország legitim képviselőjét - írta a BBC, amely szerint európai parlamenti képviselők már felvetették, hogy az EU ismerje el a lázadók által felállított testületet hivatalos kormányként.

A Kadhafi-féle tripoli vezetés később reagált a francia döntésre. "Líbia elgondolkodik azon, hogy megszakítsa-e kapcsolatait Franciaországgal, miután információk merültek fel Franciaország káros beavatkozásáról Líbia belügyeibe" - fogalmazott a líbiai JANA hírügynökség által idézett, meg nem nevezett külügyminisztériumi tisztviselő.

Az El País spanyol napilap szerint elsőként az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország küldött diplomáciai képviselőt a Bengáziban létrejött nemzeti tanáccsal történő kapcsolattartásra.

Catherine Ashton, az Uniót képviselő megbízott korábban azt nyilatkozta, hogy nincs felhatalmazása a Líbiai Nemzeti Tanács hivatalos elismerésére, pedig az egyik küldött lobbizott az európai támogatásért.

Európai uniós diplomaták a BBC-nek azt nyilatkozták, hogy először azt kell tudni, kikből áll a tanács, és hogy valóban bírják-e a tüntetők többségének támogatását. Azt is hozzátették, hogy fontosnak tartják az Arab Ligával való együttműködést.

Az MTI szerint a német külügyi miniszterhelyettes, Werner Hoyer azt mondta, a líbiai helyzet egyelőre túlságosan zavaros ahhoz, hogy meg lehessen ítélni, milyen irányba tart. Ezért Németország a nemzeti tanácsot egyelőre nem ismeri el hivatalosan.

Újabb líbiai cégek vagyonát zárolja az EU

Az Európai Unió tagországai csütörtökön megállapodtak a líbiai vezetés elleni szankciók kiegészítéséről. A döntés szerint zárolják öt pénzügyi vállalkozás külföldi vagyonát és forrásait. Emellett egy névvel bővítették a Moammer Kadhafi líbiai vezető környezetében található személyek listáját, akik ellen vízumtilalmat és vagyonbefagyasztást rendeltek el - a nevet egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A listán eddig 26 név szerepelt - olyan személyekről van szó, akiket felelősnek tartanak a polgári lakosság ellen február közepe óta tartó erőszakos fellépésért. A zárolt vagyonú cégek között található a központi bank, és az óriási eszközök fölött rendelkező líbiai befektetési ügynökség is.

Ha szeretne többet tudni a forrongásokban érintett arab országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig, és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html