Clinton: Amerika egyelőre nem avatkozik be Szíriában

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok egyelőre nem avatkozik be Szíriában, ahogy azt Líbiában teszi - jelentette ki vasárnap a CBS televízióban közvetített interjújában Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Clinton hangsúlyozta, hogy minden ország esete egyedi, és hogy a két ország kormánya különböző mértékben folyamodott az erő alkalmazásához. Mint mondta, az Egyesült Államok elítéli a szíriai erőszakot is, de Líbiában Moammer Kadhafi rendszere odáig ment, hogy a légierőt és a páncélosait is bevetette a polgári lakosság ellen.

"Ha létrejönne a nemzetközi közösség koalíciója, ha a Biztonsági Tanács elfogadna egy erre vonatkozó határozatot, ha az Arab Liga erre irányuló felszólítást adna ki, ha az elítélés általánossá szélesedne..., de erre nem kerül sor, mert még nem világos, hogy mi is fog ott történni" - felelte az amerikai külügyminiszter arra a kérdésre, hogy milyen feltételek mellett avatkozna be Amerika a szíriai konfliktusba.

Az amerikai diplomácia vezetője megismételte: Washington elvárja a térség kormányaitól, hogy teljesítsék a nép követeléseit, tartózkodjanak az erőszaktól, engedélyezzék a békés demonstrációkat, és kezdjék el a békés gazdasági és politikai átalakulás folyamatát. Clinton szerint Líbiában számos katonai vezető és diplomata átállt a felkelők oldalára, mert látják, hogy a konfliktus "mivel végződik majd".

Nem Kadhafi hatalmát akarják megtörni

Robert Gates amerikai védelmi miniszter, szintén a CBS-nek nyilatkozva úgy vélekedett: vannak arra utaló jelek, hogy Moammer Kadhafi csapatai a páncélos erőire, és utánpótlási vonalaira mért amerikai légi csapások miatt vonulnak vissza Nyugat-Líbia felé. A Gates az NBC csatornán hangot adott azon véleményének, miszerint nem kell alábecsülni annak lehetőségét, hogy a líbiai rendszer összeroppan és a vezető megbukik.

A két miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a katonai műveleteknek nem az a célja, hogy megdöntsék Kadhafi hatalmát, annak érdekében más eszközöket alkalmaznak. Ezek között, a rezsim pénzeszközeinek befagyasztása mellett a két miniszter kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok fegyvert szállíthat a felkelőknek, amit egyébként a BT 1973-as határozata szerintük lehetővé tesz.

Clinton hangsúlyozta, hogy a fegyverszállításról egyelőre nem született döntés, és mint mondta, az amerikai kormányzat több csatornán keresztül is kapcsolatban áll a felkelőkkel.