Berlusconi hétfőnként elmegy a szexbotránya miatti tárgyalásra

Silvio Berlusconi, olasz kormányválság
Vágólapra másolva!
A szexuális visszaélésekkel gyanúsított Silvio Berlusconi ügyvédei szerint önmagát kívánja védelmezni az április 6-án kezdődő perben, ezért a korábbiaktól eltérően jelen lesz a bírósági tárgyalásokon. Miniszterelnöki elfoglaltságai miatt azonban csak hétfőnként.
Vágólapra másolva!

Berlusconi ügyvédei szombaton közölték a milánói bírósággal, hogy a miniszterelnök jelen lesz az április 6-ára kitűzött bírósági tárgyaláson - értesült az olasz sajtó. "Személyes jelenlétére azonban a miniszterelnöki teendők miatt csakis hétfőnként kerülhet sor" - jelentette ki az egyik ügyvéd.

Niccolo Ghedini egy interjúban mindezt azzal indokolta, biztosítani kívánják, hogy az eljárást a lehető leggyorsabban befejezzék. "Ezért közöltük, hogy Berlusconi hétfőnként a bíróság rendelkezésére áll" - fogalmazott az ügyvéd, aki szerint mindez az együttműködésre való, figyelemreméltó törekvés jele. "Ennél több nem várható el egy miniszterelnöktől" - tette hozzá. Berlusconi az ügyvédek szerint maga akarja önmagát védeni a bíróság előtt.

A 74 éves kormányfőt azzal gyanúsítják, hogy pénzért vett igénybe kiskorú prostituáltak által nyújtott szolgáltatásokat, és hivatali hatalmával visszaélve közbenjárt egyikük, a marokkói származású, Ruby néven ismert, valódi nevén Karima el-Mahroug szabadon bocsátásáért.

Az olasz kormányfőt ugyanakkor adócsalással, illetve korrupcióval is gyanúsítják, és ebben az ügyben a tíz hónap után közelmúltban folytatódott per újabb fordulóját április 11-ére tűzték ki.

A BBC szerint Silvio Berlusconi mindkét esetben visszautasítja a vádakat, amelyek szerinte politikailag motiváltak. Az írás szerint Berlusconi nem is köteles személyesen megjelenni a bíróságon, amire korábbi pereiben egyébként csak ritkán volt példa. A miniszterelnök a közelmúltban azt mondta, hogy ő már több vizsgálaton esett át, mint bárki más a világegyetemben a történelem során, állítása szerint több mint 50 ügyben volt már alperes - írja a BBC.