BBC-riporterek kivégzésével vicceltek líbiai katonák

Vágólapra másolva!
Elfogták a BBC három tudósítóját Líbiában, majdnem egy teljes napig fogva tartották, és közben katonák ütlegelték őket, sőt a kivégzésüket is eljátszották velük, amelyen a líbiai fogva tartók csak nevettek. A hazatért újságírók arról számoltak be, hogy látták a megkínzott líbiai tüntetőket.
Vágólapra másolva!

Líbiai katonák vertek össze két BBC-tudósítót az ország nyugati felében fekvő Zavija városban. A BBC szerint a három főből álló tudósítócsapatot ököllel, térddel és puskával ütlegelték, majd eljátszották velük, hogy kivégzik őket a líbiai katonák és titkosrendőrök.

A három tudósítót hétfőn tartóztatták le, és 21 órán keresztül tartották fogva, majd utána elhagyták Líbiát. Az újságírók a líbiai kormány által elzárt területre igyekeztek volna, amikor letartóztatták őket, majd megbilincselve és szemüket bekötve egy tripoli katonai létesítménybe vitték őket, ahol összeverték a három férfit.

Egyikük, Chris Cobb-Smith így számolt be a történtekről: "egy sorba, a fallal szemben állítottak minket. (...) Felnéztem, és egy világos ruhás férfit láttam, kezében egy kisebb gépfegyverrel. Mindegyikünknek a nyakához tette a fegyvert. Ránéztem és rám üvöltött, aztán hozzám jött, a nyakamra szegezte a fegyvert, és kétszer meghúzta a ravaszt. A golyók a fülem mellett suhantak el, a katonák csak nevettek".

Feras Killani palesztin származású tudósítót elkülönítették a társaitól, és többször megverték. A katonák azt közölték vele, hogy nem tetszenek nekik a tudósítások, amelyeket a líbiai felkelésről írt, valamint kémkedéssel vádolták meg. A csapat harmadik tagja, az operatőr azt mondta, mind arra gondoltak, hogy meg fognak halni.

A BBC tudósítói arról számoltak be, hogy látták az elfogott líbiai tüntetők kínzásait. "Nem tudom leírni, milyen szörnyű volt. A legtöbbjük fejét letakarták, és szorosan megkötözték őket. Mindnek felduzzadt a keze, eltört a bordája. Szenvedtek és kiabáltak" - mondta Goktay Koraltan operatőr.

Killani azt mondta, négy bezárt tüntető nagyon rossz állapotban volt. Elmondása szerint legalább hat órát azzal töltött, hogy segítsen nekik legalább inni, vizelni és átfordulni.

A BBC tiltakozott a munkatársait ért bántódás miatt, és alapvetőnek nevezte, hogy az újságírók sértetlenül végezhessék a munkájukat. A líbiai kormány egyik hivatalnoka később elnézést kért a BBC-tudósítókkal történtekért.

Közben az MTI szerint Dmitrij Medvegyev orosz elnök csütörtökön rendeletet írt alá, amellyel Oroszország a gyakorlatban is csatlakozik az ENSZ Biztonsági Tanácsának Líbia elleni szankcióihoz. Ezek értelmében tilos bármiféle fegyver eladása, szállítása vagy átadása Líbiának.

Ha szeretne többet tudni a forrongásokban érintett arab országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig, és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html