Banánruhás szlovákok zártak el egy osztrák határátkelőt

Vágólapra másolva!
Banánnak öltözött tüntetők bénítottak meg negyed órára egy Szlovákia és Ausztria közötti határátkelőt, hogy Ausztriában bebörtönzött állatvédőkre hívják fel a figyelmet. A banánt és szórólapot osztogató tiltakozók szerint Ausztria visszaél a törvényeivel, és úgy bánik az elfogott állatvédőkkel, mint egy banánköztársaság.
Vágólapra másolva!

Banánra emlékeztető sárga jelmezes tüntetők zártak le egy Ausztria és Szlovákia közötti határátkelőt, hogy Ausztriában őrizetbe vett állatvédők fogva tartása ellen tiltakozzanak. A Daily című angol nyelvű szlovák lap szerint a cseh és szlovák aktivisták "Ausztria szégyene" címmel folytatnak nemzetközi kampányt az ország ellen, jelmezeikkel pedig azt akarták kifejezni, hogy Ausztria szerintük egy banánköztársaság szintjére süllyedt.

A demonstrációt a Jarovce-Kitsee határátkelőnél tartották, Pozsony mellett, az átkelőt közel negyed órára sikerült megbénítaniuk. A tüntetők egy olyan osztrák zászlót lengettek, amelynek közepére címerként egy nagy fürt banánt rajzoltak, és szórólapokat, valamint "Produce of Austria" címkével ellátott banánokat osztogattak.

A tüntetéssel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy Ausztriában több mint egy éve tartanak őrizetben 13 állatvédőt, akik a hatóságok gyanúja szerint egy bűnszövetkezet tagjai - írja a Daily. A tüntetők szerint az eljárás során a hatóságok visszaélnek a törvényekkel, és a jogszabályokat nem a szervezett bűnözés elleni harcra használják, hanem bárkinek a letörésére, aki szembe fordul a hatalommal.

A csoport már korábban is tüntetett az állatvédők érdekében, legutóbb 2010 novemberében tartottak demonstrációt a határnál. Ha az Ausztriában fogva tartott aktivistákat bűnösnek találják, akár 5 év börtönbüntetést is kaphatnak.