Megválasztotta az új miniszterelnököt az ír parlament

Vágólapra másolva!
A február 25-i írországi parlamenti választásokon győztes párt, a jobbközép Fine Gael vezetőjét, Enda Kennyt választotta miniszterelnökké nagy többséggel szerdán az ír parlament alsóháza.
Vágólapra másolva!

Kennyre a 166 tagú alsóházban (dáil) 117 képviselő szavazott. Megkapta saját, középjobb pártja és az új kormányban koalíciós partnere, a középbal Munkáspárt összes szavazatát, sőt néhány független képviselő is rá voksolt és mindössze 27 képviselő szavazott ellene. A korábbi kormánypárt, az új parlamentben mindössze 20 képviselővel rendelkező Fianna Fáil képviselői tartózkodtak a szavazáson.

Az új miniszterelnök, egykori általános iskolai tanár kényelmes többséggel rendelkezik a törvényhozásban. Megválasztását dörgő taps fogadta a parlamentben, amely a választások óta első ízben ülésezett.

A súlyos gazdasági válságba jutott ország új kormányának első feladata ígérete szerint az uniós pénzügyi mentőcsomag - Dublin szerint méltánytalan - feltételeinek újratárgyalása lesz.

Kenny és a Munkáspárt elnöke, Eamon Gilmore, aki miniszterelnök-helyettes lesz az új kormányban, a választási kampányban azt ígérte, hogy követelni fogják az átlagban 5,8 százalékos, büntető jellegűnek tekintett hitelkamat csökkentését.

Az Európai Központi Bank előre elutasította viszont azokat a javaslatokat, hogy a bankválság okozta vesztségeket a nagy kötvénytulajdonosokra terheljék, és a német kancellárt is nyomás alatt tartják a szavazói, hogy ne tegyen engedményeket az euróövezet lemaradóinak.

Kenny csütörtök este találkozik először José Manuel Barrosoval, az unió bizottsági elnökével, pénteken pedig az eurózóna vezetőivel.

Az Írország gazdasági és politikai helyzetéről írt korábbi cikkünket itt olvashatja.