Az al-Kaida milliárdokat keresett emberrablással

Vágólapra másolva!
A brit terrorizmusellenes minisztérium vezetője szerint az al-Kaida több mint 13 millió fontot keresett európai állampolgárok elrablásával az elmúlt években, egy másik hivatalnok a Royal United Services' Institute londoni épületében tartott konferencián az al-Kaidát egy "pénztermelő gépezethez" hasonlította - írja a Telegraph.
Vágólapra másolva!

Pauline Neville-Jones a brit terrorizmusellenes minisztérium vezetője szerint az al-Kaida profitálhat a Közel-Kelet és Észak-Afrika forrongásaiból - írja a Telegraph. Pauline Neville-Jones erről a londoni Royal United Services' Institute épületében tartott konferencián beszélt. A miniszter asszony szerint az al-Kaida az elmúlt években 13 millió fontot (közel 5 milliárd forint) keresett európai állampolgárok elrablása után kapott váltságdíjakból. Az emberrablások helyszíne általában a közel-keleti és az észak-afrikai térség volt.

A külügyminisztérium egyik szintén felszólaló tisztviselője szerint a terroristaszervezet az utóbbi években olyan "semmihez sem hasonlítható pénztermelő gépezetté vált, amely az európai állampolgárokért fizetett váltságdíjakból tartja fent magát". Az elhangzott beszédekkel a Telegraph szerint a brit kormányzat közvetve azon országoknak - Olaszország, Spanyolország, Ausztria és Svájc - kívánt üzenni, akik a feltételezések szerint az elmúlt három évben többször is hajlandóak voltak váltságdíjat fizetni az al-Kaidának állampolgáraikért. Anglia és Franciaország eddig még nem fizetett váltságdíjat egyetlen állampolgáráért sem, akik közül többet ki is végeztek elrablóik.

Neville-Jones beszédében kitért az októberben megakadályozott két robbantási kísérletre is, a sikert a brit elhárítás professzionalizmusának tudta be. Októberben két nyomtatópatronba rejtett bombát juttattak fel utasszállító repülőgépekre.