Líbia elfogadta Chávez közvetítési ajánlatát

Vágólapra másolva!
Líbia hozzájárult, hogy Venezuela közvetítsen a helyi kormány és az ellene tüntetők között zajló konfliktusban. Hugo Chávez venezuelai elnök személyesen ajánlotta fel a közbenjárást. Eközben Bengáziban felrobbant egy fegyverraktár, legalább kilencen meghaltak.
Vágólapra másolva!

A líbiai kormány hivatalosan felhatalmazta Venezuelát arra, hogy hozzon létre nemzetközi közvetítő bizottságot a líbiai konfliktus békés rendezésére - jelentették be pénteken Caracasban. A közvetítést Hugo Chávez venezuelai elnök ajánlotta fel még hétfőn, és a venezuelai külügyminiszter most ismertette a választ.

A líbiai kormány "támogatja a venezuelai elnök kezdeményezését, hogy alakuljon jószolgálati bizottság Latin-Amerika, Ázsia és Afrika befolyásos államainak részvételével" - írta levelében Musza Kusza külügyminiszter. Kusza közölte: felhatalmazzák Venezuelát, hogy "tegyen meg minden szükséges lépést a bizottság tagjainak kiválasztására, és a párbeszédben betöltendő szerepük összehangolására".

Chávez csütörtökön már elmondta, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető jól fogadta az ajánlatot, és jelezte: abba is beleegyezik, hogy ENSZ-küldöttség keresse fel az országot, hogy a helyszínen tájékozódjék a történtekről.

A venezuelai javaslattal az Arab Liga is foglalkozik, de még csak a tanulmányozásánál tart, az Egyesült Államok viszont elvetette a párbeszédet.

Hatalmas robbanás Bengáziban

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők felrobbantottak egy fegyverraktárt a kelet-líbiai Bengázi egyik elővárosában - közölte pénteken az ország második legnagyobb városát ellenőrző felkelők egyik szóvivője.

A Radzsma településen lévő fegyverraktárban, amely a környék egyik legnagyobb ilyen telepe, tűz pusztít. Kórházi források szerint az egymást követő robbanásokban eddig legkevesebb 9 ember veszette életét, további 10 pedig megsebesült. Több közeli ház összeomlott. Az MTI Bengáziban tartózkodó tudósítója 20 ember haláláról tud. A város kórházaiba számos sérültet szállítottak.

Szemtanúk elmondása szerint Kadhafihoz hű kommandósok követtek el öngyilkos merényletet a lőszer- és fegyverraktár területén. A detonáció erejére jellemző, hogy néhány kilométeres távolságban ablakok törtek be, és még 30 kilométerre is megremegtek a házfalak. A sérülteket fogadó al-Dzsalaa kórház egyik vezetője szerint ugyanakkor a robbanás akkor következhetett be, amikor lázadók fegyvert próbáltak szerezni a raktárból.

Forrongások az arab világban - ha többet akar tudni, kattintson a térképre!

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html