Párizs Líbia-csúcsot hívna össze

Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy francia elnök vasárnap bejelentette, hogy felkérte az Európai Uniót a tagállamok rendkívüli állam- és kormányfői csúcstalálkozójának összehívására a líbiai válsághelyzet ügyében.
Vágólapra másolva!

"Franciaország azt kérte az Európai Tanácstól, üljön össze annak érdekében, hogy Európa közös stratégiát alakítson ki a líbiai válsággal kapcsolatosan, amelynek következményei nagyon súlyosak lehetnek az egész régió stabilitására nézve" - hangsúlyozta az államfő a francia külpolitikáról tartott tévébeszédében. Sarkozy már pénteki ankarai látogatásán is megemlítette, hogy az Európai Tanácsnak meg kellene vitatnia az arab forradalmak és a mediterrán unió kérdését, valamint a közel-keleti országok és az Európa közti kapcsolatok jövőjét.

Vasárnap este a francia elnök arról is szólt, hogy az arab tüntetések erőszakba is fordulhatnak, és "az előzőeknél rosszabb diktatúrák is létrejöhetnek". "Tudjuk, hogy milyen lehet a hatása az ilyen tragédiáknak az ellenőrizhetetlen menekültáradatra és a terrorizmusra" - hívta fel a figyelmet Sarkozy. A francia elnök ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az arab forradalmak "új korszakot" nyitnak hazája és a közel-keleti országok viszonyában, amelyek földrajzilag és történelmüket tekintve is közel állnak egymáshoz.

Sarkozy "történelminek" nevezte az arab világban zajló "hatalmas átalakulást", amelytől szerinte Franciaországnak "nem szabad félnie". "Fantasztikus reményt hordoz, hiszen azon értékek nevében teljesedik be, amelyek számunkra a legdrágábbak, ez pedig az emberi jogok és a demokrácia" - hangsúlyozta az államfő abban a beszédében, amelyben Alain Juppét nevezte ki külügyminiszternek a délután lemondott Michele Alliot-Marie helyére.

"Először a történelemben ezek az értékek a Földközi-tenger minkét oldalán győzedelmeskedhetnek. Nekünk csak egy célunk lehet: támogatni és segíteni azokat a népeket, amelyek a szabadságot választották" - tette hozzá a francia elnök, miután Párizst az utóbbi hetekben számos bírálat érte azért, hogy nem támogatta kellőképpen az arab forradalmakat, és inkább kivárásra játszott. Az eddigi francia magatartást Sarkozy azzal magyarázta, hogy a beavatkozás politikája "nem elfogadható", de a fellázadt arab népekkel szembeni közöny "morális és stratégiai hiba" lenne.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html