Nincs magyar áldozata az új-zélandi katasztrófának a főkonzul szerint

Vágólapra másolva!
A magyar tiszteletbeli főkonzul szerint az új-zélandi Christchurch városát romba döntő földrengés hetvenegy áldozata között nincs magyar állampolgár, de még háromszáz embert keresnek. Az új-zélandi miniszterelnök szerint csodára lenne szükség ahhoz, hogy túlélőket találjanak.
Vágólapra másolva!

"Csodának kellene történni ahhoz, hogy újabb túlélőket találjanak a földrengés sújtotta Christchurch összedőlt épületei alatt" - mondta helyi idő szerint csütörtök reggel - magyar idő szerint késő este - John Key, Új-Zéland miniszterelnöke.

Szerinte mostantól a holttestek megtalálására kell koncentrálni. Egy rendőrtiszt úgy fogalmazott, hogy már nincs semmilyen kapcsolat azokkal, akik a romok alatt rekedtek, s csak minimális esély van arra, hogy bárkit is élve találjanak közülük. "Az idő múlik, úgy csökken a remény" - tette hozzá.

A miniszterelnök szükségállapotot rendelt el az egész országban, és azt mondta, a katasztrófa napja volt Új-Zéland történetének legsötétebb napja. Joh Key közölte, nem szabad feladni a reményt, hogy túlélőket találnak, a világ más részein történt már olyan is, hogy hetekkel a földrengés után került ki élve valaki a romok alól, de reálisan kell nézni az esélyeket.

Szentirmay Klára, wellingtoni tiszteletbeli főkonzul pedig az MTI-nek azt mondta: még nem tették közzé a hatóságok az új-zélandi Christchurchben két napja bekövetkezett nagy erejű földrengésnek áldozatainak listáját, eddig hetvenegy halottról tudnak. "Háromszáz embert még keresnek a mentőalakulatok, ezért valószínűsíthető, hogy a halottak száma növekedni fog. Az eddigi információk szerint nincs magyar áldozat" - tette hozzá Szentirmay Klára.

Mentőcsapatok érkeznek a világ minden tájáról

Szentirmay Klára elmondta, hogy a romba dőlt városban nagy erőkkel folyik a mentés, de a közművek nem működnek, akadozik az áramellátás és a telefonszolgáltatás is, ezért christchurchi magyarok vezetőivel nem sikerült még beszélnie. A főkonzul más magyarokon keresztül annyit tud, hogy a magyarok közül akit lehetett telefonon elértek, másokat személyesen látogattak meg.

"A (vonalas) telefonkapcsolattal gondok vannak, de elég sok embernek van mobilja, s a helyi vezetők megpróbáltak elérni mindenkit, az idős magyarokat is. Több magyarnak lakhatatlanná vált a háza vagy a házrésze, másoknak pedig egyelőre (vezetékes) víz-, csatorna-, valamint áram- és gázellátás nélkül kell meglenniük" - fogalmazott Szentirmay Klára.

Christchurchbe, amely Új-Zéland második legnagyobb városa, Szentirmay Klára szerint sok segítség érkezett az ország más részeiből, mivel ez országos jelentőségű katasztrófának számít, s több mentőcsapat érkezett már Ausztráliából és Szingapúrból és további szakembereket várnak csütörtökre Tajvanról és Japánból, valamint Angliából és az Egyesült Államokból. "Azt hallottam, összesen hétszázötvenen lesznek a külföldi mentők" - tette hozzá Szentirmay Klára, aki közölte azt is, hogy a károk mielőbbi helyreállításáról John Key miniszterelnök csütörtökön tárgyal az ország negyven legnagyobb vállalatának a vezetőjével.

Szeptemberben nem volt áldozat

Christchurchben tavaly szeptemberben is volt földrengés. Szeizmológusok szerint a mostani chistchurchi földmozgás - bár kisebb erejű volt, mint a tavaly szeptemberi - azért volt sokkal pusztítóbb, mert epicentruma jóval közelebb volt Christchurch központjához és a föld felszínéhez is.

A szeptemberi rengés epicentruma 16,1 kilométeres mélységben volt a föld alatt, csaknem 30 kilométerre a Déli Sziget legnagyobb városától, Christchurch-től. Később a városban több utórengést is észleltek, sőt a földmozgás áramkimaradásokat is okozott a 340 ezres lakosú városban. Szemtanúk akkori beszámolója szerint sokan pánikszerűen az utcákra rohantak az épületekből. A mobiltelefon-telefon hálózat is összeomlott, és összedőlt több bolt épülete is..