Lázadók támadtak katonákra a függetlenedő Dél-Szudánban

Vágólapra másolva!
Felborult a tűzszünet Dél-Szudánban, miután legalább 16 embert meghalt egy a lázadók és a katonák közötti harcban. A konfliktus az elszakadáspárt és egy Északot támogató hadúr között zajlik.
Vágólapra másolva!

Az elszakadásban lévő Dél-Szudán egyik tartományában a George Athor tábornokhoz hű erők felrobbantottak két hadi járművet - mondta a dél-szudáni hadsereg szóvivője. A támadásban legalább 16-an meghaltak. Jonglei államban Athor vezeti azokat a lázadókat, akik nem ismerik el a helyi választások eredményét. A BBC szerint Athort az északiak emberének tartják, akinek az a feladata, hogy káoszt csináljon.

A tavaly áprilisban kezdődött jonglei konfliktusban fegyverszünetet sikerült elérni, amelyet a hadsereg elleni akció most felborított. A helyi ellenségeskedés kiváltó oka, hogy Dél-Szudán népszavazáson deklarálta, el kíván szakadni Északtól. (A függetlenedésről szóló anyagunkat itt találja.)

A szavazás eredménye egyértelmű: közel 99 százalék voksolt a függetlenedésre, az Egyesült Államok pedig közölte, hogy kész elismerni az új államot, Athor és erői azonban megkérdőjelezték a legutóbbi választás eredményét.

A katonai szóvivő szerint a mostani támadásban legkevesebb 4 katona és 12 lázadó halt meg, de ezek még nem a végleges adatok. Hozzátette, hogy meglepődtek az akció miatt. A BBC dél-szudáni tudósítója szerint az esemény azt bizonyítja, hogy nem lesz egyszerű az új államnak rendet tartania.