Kiutasították Oroszországból a Guardian újságíróját

Vágólapra másolva!
Kiutasították Oroszországból a brit Guardian moszkvai tudósítóját - írta a lap. Az újságíró a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumok alapján kritikusan írt az orosz politikai elitről.
Vágólapra másolva!

"Magának Oroszország zárva van" - mondta a Guardian szerint moszkvai tudósítójának egy a moszkvai reptéren dolgozó határőr. Luke Harding újságírót 45 percig várakoztatták a reptér fogdájában, majd felültették az első Londonba tartó járatra, miközben törölték a vízumát és az útlevelét is csak a gépen kapta vissza.

A Guardian szerint a kiutasítás azt követte, hogy Harding a WikiLeaks diplomáciai iratokat kiszivárogtató honlap dokumentumai alapján kedvezőtlen képet festett Oroszországról. Az újságíró úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz kormányfő (2000-2008 között elnök) hatalma alatt Oroszország "virtuális maffiaországgá" vált.

A lap szerint a brit külügy már érdeklődött az orosz partnernél, hogy magyarázatot adjon a viselkedésére, de egyelőre nem érkezett kielégítő válasz. Sergei Lavrov orosz államtitkár csupán arra tett ígéretet, hogy megvizsgálják az ügyet. A Guardian főszerkesztője szerint az ügy sérti a sajtószabadságot, s ezért a brit külügyminisztériummal közösen tovább szeretnék göngyölíteni az ügyet.