Algériában és Jemenben szétzavarták az elnökellenes tüntetőket

Ali Abdullah Saleh, jemeni elnök
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi tüntetések sikerén felbuzdulva Algériában és Jemenben is hatalomellenes demonstrációkat tartottak szombaton. Előbbit a rendőrség, utóbbit az elnökpárti ellentüntetők zavarták szét.
Vágólapra másolva!

A sikeres egyiptomi tüntetések hatására Algériában újra demonstrálók vonultak az utcákra. A tüntetőket azonban szétzavarta a rendőrség.

"Le Buteflikával!" - kiabálta a tömeg az algíri Május 1-je téren szombaton, az 1999 óta hatalmon lévő Abdelaziz Buteflika elnök ellen tüntetve - írta a New York Times. A lap szerint eltérő számú tüntetőről adnak hírt az ügynökségek, a résztvevők számát néhány tucattól ezres nagyságrendig teszik, míg a szervezők több ezer főről beszéltek.

A tüntetőket a lap szerint több ezer rohamrendőr vette körül, megakadályozták, hogy a tömeg a tervezett útvonalon végighaladjon, majd elkezdtek oszlatni. Egy szemtanú szerint a rendőrök száma nagyságrendekkel meghaladta a tüntetőkét. "Ez a rendőrség felvonulása volt, nem a demonstrálóké" - mondta a szemtanú, aki elmondta azt is, hogy a hatóság nem engedélyezte a békés felvonulást.

Az algériai belügyminisztérium szerint 250 fő tüntetett szombaton, és 14 főt állítottak elő. A New York Times szerint emberjogi szervezetek jóval magasabbra teszik a letartóztatottak számát, a szervezők szóvivője pedig hetven letartóztatottról tud, akik közül harmincat benn is tartottak. A szervezők szerint céljuk, hogy demokratikus átalakulás kezdődjön Algériában. A BBC szerint Algériában 1992 óta tilos a demonstráció.

Hasonló tiltakozó akciót szerveztek Jemen fővárosában, Szanaában, ahol Ali Abdullah Szaleh elnök távozását követelték, aki 1978 óta van hatalmon. A tüntetők azt kiabálták: "Mubarak után, most Alin a sor".

Az elnökellenes tüntetők itt az elnököt védő ellentüntetőkkel csaptak össze - írta a BBC. Az elnökpártiak botokkal és hagyományos jemeni késekkel megfutamították a nagyrészt diákokból álló tüntetőket.