Vádat emeltek az arizonai képviselőnő támadója ellen

Vágólapra másolva!
Előre kitervelte a Gabrielle Giffords arizonai kongresszusi képviselő elleni merényletet az a 22 éves amerikai férfi, aki a hétvégén rálőtt a politikusra, és a rendezvényén résztvevő emberekre. A hat emberrel végző támadónak a hatóságok szerint nem volt társa. Az ügyészség már vasárnap vádat emelt a férfi ellen, aki szerintük zavart, de beszámítható.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek vasárnap az amerikai hatóságok Jared Lee Laughner ellen, aki hat embert lőtt le Tucsonban. Tizennégyen megsebesültek, mikor a férfi tüzet nyitott egy szupermarket melletti rendezvényen, a súlyos sérültek közt van Gabrielle Giffords arizonai kongresszusi képviselőnő.

Az arizonai ügyészség öt vádpontban emelt vádat Laughner ellen, akinek hétfőn kell megjelennie egy szövetségi bíróság előtt, Phoenix városában. A férfi elleni tárgyalást összeférhetetlenség miatt vitték el Tucsonból, mert az áldozatok között van egy helyi szövetségi bíró is.

A férfi ellen emelt szövetségi vádak mellett a helyi hatóságok is vádat fognak emelni a férfi ellen - írta a Politico című amerikai lap. A szövetségi eljárás ugyanis csak a lövöldözésben meghalt, vagy megsebesült szövetségi alkalmazottak ügyével foglalkozik, a helyi áldozatok az állami igazságszolgáltatás hatáskörébe esnek.

Az amerikai hatóságok szerint a 22 éves vádlott lakásában olyan bizonyítékokat találtak, amelyek alapján egyértelmű, hogy előre kitervelte a demokrata párti képviselőnő meggyilkolását. A lövöldözés egy szupermarket előtt történt, ahol a kongresszusi képviselő választóival találkozott. A hatóságok egyik ideig úgy gondolták, hogy volt egy társa is, de róla később kiderült, hogy egy taxisofőr, akinek nincsen köze a lövöldözéshez.

Laughner a hatóságok közlése szerint 31 lövést adott le a tömegben, mire sikerült lefogni, miközben megpróbált újratölteni. A férfi kezéből először egy nő kapta ki a cseretárat, de a vádlott újabbat vett elő. Az azonban nem működött, és így két férfinak volt ideje leteperni, és fogva tartották, amíg a rendőrök meg nem érkeztek.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy pontosan miért követte el tettét Laughner, aki a hatóságok közlése szerint "zavart, de beszámítható":

A támadás több sérültjét kórházban ápolják, többük - köztük Giffords - állapota kritikus. Egy nappal a merénylet után rövid időre felébresztették az orvosok Giffordsot, aki a fejlövése miatt kétórás agyműtéten esett át, és azt tapasztalták, hogy a politikusnő képes volt reagálni a hozzá intézett egyszerű utasításokra.

A halálos áldozatokról Barack Obama amerikai elnök is megemlékezett közleményében. Az esetről bővebben itt olvashat.