Vágólapra másolva!
Újabb területeket fenyeget az ausztrál árvíz, amely minden korábbi természeti katasztrófánál nagyobb kárt okozott az országban. Folytatódtak a kitelepítések, kilenc embert pedig még mindig keresnek.
Vágólapra másolva!

Az elkövetkező tíz napban tovább fog növekedni az áradás miatt vízzel borított terület Ausztráliában - írja a BBC. A hatóságok figyelmeztetést adtak ki, és elrendelték több település evakuálását Kerang városától keletre.

A BBC szerint 90 kilométer hosszan terülhet el a víz Victoria szövetségi államban. A múlt hónapban kezdődött áradásban több mint harminc ember vesztette életét, Queensland államban kilenc embert továbbra sem találnak.

Swan Hillben az emberek ideiglenes gátakat építenek a Murray folyó áradásának megfékezésére. A brit lap helyi tudósítója szerint Sydney-ben a tengerészet megpróbálja megtisztítani a Brisbane folyót a belekerült tonnányi hulladéktól, így az épületek romjaitól, vagy az elsodort hajók és autók roncsaitól.

Wayne Swan pénzügyminiszter szerint az áradás az egyik legnagyobb kárt okozó természeti katasztrófa az ország történetében, ezért elképzelhető, hogy különadót kell kivetni.

Gazdasági elemzők becslése szerint a Queenslandet and Victoriát elöntő áradás miatt legalább három milliárd ausztrál dolláros (600 milliárd forintos) kárt szenvedett a szénbányászat és mezőgazdaság. A teljes újjáépítés pedig akár 20 milliárd ausztrál dollárba (4000 milliárd forintba) is kerülhet.

Az ausztrál áradásról részletesen itt olvashat.