A szabadítási kísérlet közben meghalt két francia túsz Nigerben

Vágólapra másolva!
Péntek este két embert elraboltak Niger fővárosából. A francia katonák üldözőbe vették a túszejtőket, végül mindkét férfit halva találták az emberrablókkal vívott összecsapás helyszínén.
Vágólapra másolva!

A francia erők sikertelen szabadítási kísérlete közben életét vesztette két francia férfi, akiket péntek este raboltak el fegyveresek a nigeri fővárosban, Niameyben - közölte szombaton Párizsban a francia védelmi minisztérium szóvivője.

A beszámolók szerint a nigeri hatóságok és a helyi francia erők katonái a bűntény után azonnal üldözőbe vették az emberrablókat, és többször is harcba keveredtek velük. Az üldözés egészen Mali határáig folyt, ahol újabb összecsapásra került sor.

"A térségben lévő francia erők által indított és összehangolt művelet eredményeképpen a terroristáknak útját állták a mali határnál, és közülük többet elfogtak" - közölte Alain Juppé francia miniszter, hozzátéve, hogy az összecsapás után a két túszt halva találták.

A nyugat-afrikai Nigerben az elmúlt években több nyugati ország állampolgárát is elhurcolták, akik végül gyakran az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat észak-afrikai szárnyának kezére kerültek. A túszok nagy része az emberrablók követeléseinek teljesítése után visszanyerte szabadságát, elemzők szerint összesen többmillió dollár váltságdíj fejében, jóllehet a hatóságok hivatalosan soha nem ismerik el, hogy fizetnek az elraboltak elengedéséért.

Július óta másodszor próbáltak kiszabadítani - sikertelenül - francia túszokat a térségben.