Könnygáz, gumibot és tömeges letartóztatások Egyiptomban

Egyiptom, kormányellenes tüntetés, zavargások, Kairó
Vágólapra másolva!
Három nagyvárosban is folytatódtak szerdán a kedden kezdődött, eddig négy halálos áldozatot követelő kormányellenes tüntetések Egyiptomban. A BBC szerint közel 700 embert őrizetbe vettek, több helyen gumibottal és könnygázzal oszlatták szét a tiltakozókat a rendőrök. "Látni akarom ennek a diktatúrának a végét" - mondta egy tüntető.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 700 embert tartóztattak le Egyiptomban a kormányellenes tüntetéseket feloszlató rendőrök - írja a BBC biztonsági tisztviselőkre hivatkozva. A rendőrség Kairóban és Szuezben is összecsapott a tüntetőkkel szerdán.

A BBC szerint a kairói tömegoszlatásnál gumibotot és könnygázt is bevetettek. A tüntetők a város több pontján jelentek meg, a BBC szerint volt olyan csoportosulás, amelyben több százan gyűltek össze. A tüntetők gumiabroncsokat égettek. A BBC egy szemtanúra hivatkozva azt írja, a rohamrendőrök egész nap járták a várost és szétzavarták a nagyobb tüntetőcsoportokat.

Az MTI meg nem nevezett kórházi forrásokra hivatkozva azt írja, a szuezi összecsapásokban legalább 70 ember sebesült meg szerdán, köztük 55 tüntető, akiknek egy része gumilövedék okozta sérülések miatt szorult orvosi ellátásra. Kairóban egy tüntető és egy rendőr is életét vesztette a szerdai összecsapásokban, ezzel hatra emelkedett az elmúlt két napban az egyiptomi kormányellenes megmozdulásokban meghaltak száma - közölte egy biztonsági forrás az MTI szerint.

A két városban kedden kezdődtek tüntetések az országot 30 éve irányító Hoszni Mubarak egyiptomi államfő és a kormány politikája ellen. A tüntetők és a velük szemben többször brutálisan fellépő rendőrök közti összecsapásokban legkevesebb négy ember meghalt. A keddi tüntetések után a belügyminisztérium betiltott minden tömegrendezvényt.

"Látni akarom ennek a diktatúrának a végét. Harminc év Mubarakból elég volt. Elég volt a rendkívüli állapotból. Az árak csak emelkednek és emelkednek" - mondta a BBC-nek egy tüntető.

Forrás: AFP/Mohammed Abed
Civil ruhás rendőrök egy tüntetőt tartóztatnak le - kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!

A BBC szerint az egyiptomi kormánnyal elégedetlenkedőket a két hete kezdődött tunéziai zavargások bátorították fel. Tunéziában a tüntetések miatt távozott az országból Ben Ali elnök (a tunéziai eseményekről itt olvashat bővebben). Az egyiptomi tüntetők a BBC szerint a Facebook közösségi oldalon és a Twitter üzenetküldő szolgáltatások keresztül szervezik a demonstrációkat. Az egyiptomi kormány tagadta, hogy zavarná a szolgáltatások működését.

A kormány a betiltott iszlamista mozgalmat, a Muszlim Testvériséget hibáztatja az erőszakos tüntetésekért, de a BBC szerint a Testvériség nem támogatja egyértelműen a tiltakozásokat.