Szabadon engedik az izraeli kémkedéssel vádolt sivatagi keselyűt

Vágólapra másolva!
A szaúdi újságírók fújták fel annak az Izraelből érkező keselyűnek az ügyét, amelyet kémkedés gyanújába kevertek Szaúd-Arábiában - közölte a hét végén egy szaúdi herceg. A madárra a tel-avivi egyetem GPS-berendezése volt szerelve, hogy tanulmányozzák életmódját: a herceg szerint az eszköz megegyezik a szaúd-arábiai kutatók által használt típussal. Mivel tisztázták, a kémnek hitt keselyűt hamarosan elengedik a fogságból.
Vágólapra másolva!

Hamarosan szabadon engedik a szaúdi hatóságok azt a keselyűt, amelyet a múlt héten izraeli kémeszköznek hittek, és ezért elfogtak - jelentette be Bandar bin Szaud al-Szaud szaúd-arábiai herceg. A Foreign Policy amerikai blog által idézett nyilatkozat szerint az arab ország szakértői megállapították, hogy nem az izraeli titkosszolgálatnak kémkedett a GPS-nyomkövetővel ellátott madár, ahogy azt korábban a helyi média állította.

A keselyűn elfogásakor találtak egy héber feliratokkal ellátott GPS-adót, amely a tel-avivi egyetemről származott: a felirat alapján sokan azonnal cionista összeesküvést kezdtek sejteni az ügy mögött. A madarat a sivatagban fogták el, és a gyanakvó helyiek átadták a szaúdi hatóságoknak: ezután röppent fel a kémkeselyű története a helyi médiában. A BBC szerint az izraeli természetvédelmi tisztviselők már január első hetében nevetségesnek nevezték a vádakat, és a madár sorsa miatti aggodalmukat fejezték ki.

"A keselyűn talált rendszert gyakran használják madarakon és állatokon, tengeri emlősökön; a legtöbb ország használja ezeket a rendszereket, köztük Szaúd-Arábia is" - közölte a hétvégén Szaud herceg az Emirates 24/7 tudósítása szerint. "Elszállítottuk a madarat, de hamarosan szabadon is engedjük, amint a rajta lévő rendszereket ellenőriztük" - magyarázta. A herceg szerint sok újságíró a jó sztori reményében úgy írt a "kémkeselyűről, hogy nem ellenőrizte a róla szóló információkat, és nem kérdezte meg az illetékes hatóságokat. Hozzátette: nem Izraelt akarja védeni a madár ügyében, csupán nyugalomra int.

Az izraeli hatóságok már korábban is azt állították, hogy a keselyű a tel-avivi egyetem egyik kutatásának alanya: a rajta lévő műszerrel azt mérték, hogy merre repül, milyen gyorsan és milyen magasan mozog. Az adatokkal a veszélyeztetett faj viselkedését szerették volna jobban megérteni - mondta a BBC-nek az Izraeli Park- és Természetvédelmi Hatóság egyik tisztviselője. A keselyű nem az első állat, amelyet arab országok kémkedés gyanújába kevertek: nemrég egy egyiptomi kormányzó vetette fel, hogy a Sharm-el-Sheikh partjainál történt véres cápatámadások mögött az izraeli titkosszolgálat áll.