Orosz pénzből épülhet meg a Csernobil óta halogatott fehérorosz atomerőmű

Vágólapra másolva!
Új atomerőmű épülhet Fehéroroszországban, miután Oroszország úgy döntött, hogy hitellel támogatja Minszk régi tervét. Bár az erőmű terveit a csernobili katasztrófa óta jegelik, Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy döntés született a létesítményről, és ennek értelmében "hozzásegítik" a fehéroroszokat az új atomerőműhöz.
Vágólapra másolva!

Orosz hitelből épülhet új atomerőmű a Fehéroroszországban - jelentette be csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Putyin a fehérorosz kollégájával folytatott megbeszélések után közölte: Oroszország hozzásegíti Fehéroroszországot ahhoz, hogy egy atomerőmű megépítésével csökkentse függőségét az orosz kőolajszállításoktól.

"Oroszország kész hitellel közreműködni a hatmilliárd dolláros projekt megvalósításában" - mondta Putyin. A miniszterelnök konkrétan nem mondta meg, hogy mekkora hitelt adnának és milyen feltételekkel. A fehérorosz miniszterelnök, Mihail Mjasznyikovics szerint a beruházás főbb paramétereit még az első negyedévben rögzíti a két ország.

A kritikusok által Európa utolsó diktatúrájának nevezett Fehéroroszország már az 1980-as évek eleje óta tervezi egy új atomerőmű megépítését, de az 1986-os csernobili atombalesetet után felfüggesztették a beruházást. A terv az utóbbi években azonban ismét előtérbe került, miután a két országnak rendszeres elszámolási vitái támadtak az Oroszországból érkező kőolaj- és földgázszállítások miatt.

Az orosz-fehérorosz földgázvitát néha az európai fogyasztók is megérezték, mivel az Európának szállított olaj egy része Fehéroroszországon át halad, de a szállítmányokat a viták alatt akadályozták. Legutóbb az orosz kőolajkonszernek január 1-jével állították le a fehérorosz olajfinomítókba irányuló szállítást.