Nincs kapcsolat a kiszivárogtató katona és a WikiLeaks-alapító között

Vágólapra másolva!
Nem találtak közvetlen kapcsolatot az amerikai hatóságok a WikiLeaks alapítója és a több százezer bizalmas amerikai diplomáciai távirat kiszivárogtatásával gyanúsított amerikai katona között - írja a The Telegraph. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az amerikai hatóságok erre hivatkozva nem tudnak eljárást indítani Julian Assange ellen.
Vágólapra másolva!

Az amerikai nyomozók nem találtak bizonyítékot arra, hogy Bradley Manning közlegény közvetlen kapcsolatban állt volna a WikiLeaks alapítójával - írja a Telegraph az NBC Newsra hivatkozva. Az amerikai televízió információi szerint arra vannak bizonyítékok, hogy Manning szivárogtatta ki az iratokat a WikiLeaksnek, de arra már nincsenek, hogy előtte Assange erre bátorította volna, vagy hogy egyáltalán ismerték volna egymást.

Közben Julien Assange az AP amerikai hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy még több lapot akar bevonni a kiszivárogtatásba. Assange korábban olyan lapokkal egyezetett meg, mint a Times, a Guardian, a francia Le Monde és a spanyol El País. (A lapokkal való megegyezésről itt olvashat bővebben.) Újabban pedig a holland NRC Handelsblad című lap és az RTL televízió, a norvég Aftenposten és a svéd Dagens Nyheter újságok is együttműködnek vele.


A WikiLeaks tavaly novemberben kezdett el nyilvánosságra hozni több mint 250 ezer bizalmas és titkos amerikai diplomáciai táviratot, amelyet több újsággal is megosztottak. Bradley Manning amerikai közlegényt tavaly májusban tartóztatták le, miután egy hackernek eldicsekedett az iratok megszerzésével, és a hacker feladta a hatóságoknak. A férfit azóta magánzárkában tartják, és az amerikai hatóságok még nem közölték, hogy mikor emelnek vádat ellene.

Julien Assange jelenleg házi őrizetben van egyik támogatójának kelet-angliai házában. Kiadatási tárgyalása februárban lesz, akkor dől el, hogy Nagy-Britannia kiadja-e őt Svédországnak. A WikiLeaks-botrányról szóló összes cikkünket itt olvashatja.