"Sikoly, hangzavar és rengeteg vér" - helyszíni beszámolók a moszkvai reptéri robbantásról

Robbanás történt a moszkvai Domogyedovo repülőtér nemzetközi érkezési termináljának csomagkezelő részlegében
Vágólapra másolva!
Hatalmas robbanásról és kormos arcú, véres emberekről számoltak be azok a szemtanúk, akik a moszkvához közeli domogyedovói reptéren voltak a hétfői robbanás idején. Néhány szemtanú szerint a mennyezet leszakadt, a falak pedig kidőltek a robbanás után, a túlélők pedig a csarnokon át hurcolták ki az összeroncsolt sebesülteket. Egy rendőr a robbanás után vérbe borult arccal menekült ki az ajtón, és csak azt kiáltozta: "Túléltem!"
Vágólapra másolva!

"Éppen kiléptünk az érkező utasok csarnokának kijáratán, hogy beszálljunk az autónkba, amikor egy mindenható robbanás, hatalmas durranás hallatszott" - számolt be a hétfői moszkvai repülőtéri merényletről egy szemtanú. A brit Mark Green gépe még éppen az öngyilkos merénylet előtt szállt le a moszkvai Domogyedovó reptérre, így pont szem- és fültanúja lehetett a több mint 30 áldozattal járó pusztításnak (a támadásról részletesen itt olvashat).

"Nem tudtuk azonnal, hogy robbanás történt, és ahogy a kollégámmal egymásra néztünk, mindketten egyre gondoltunk. Jézusom, ez úgy hangzott, mint egy autóba rejtett bomba, vagy mi" - mesélte a férfi a BBC-nek. Szerinte a robbanás hangja "szó szerint megrázta az embert".

A British Airways gépén érkező szemtanú szerint a robbanás után pánik uralkodott el a reptéren. Egy kormos arcú, véres férfiről beszélt, akit a támadás után ő itatott meg. "Egy robbanás volt, aztán sikoly, hangzavar, és rengeteg vér" - mondta a Kommerszant FM-nek Lev Grigorjan, egy reptéri taxisofőr, aki a támadás pillanatában az érkezési oldal földszintjén tartózkodott. "Felmentem, és mindenhol vérben fekvő embereket láttam" - tette hozzá. Aztán 15 perc alatt mindent lezártak, a hatóságok nagyon gyorsan dolgoztak - emlékezett. A férfi szerint a robbanásnak akkora ereje volt, hogy még a felfüggesztett mennyezet is leomlott.

Egy a Kommerszent FM-nek nyilatkozó reptéri dolgozó szerint "rémálomszerű látvány" volt a robbantás után eléjük táruló kép. "Néhány dolgozó az egész reptéren keresztül cipelt egy-egy sérültet - mondta, de hozzátette, a repülőtér a támadás miatt sem állt le. Ilja Lihtenfeld, akinek több barátja és kollégája is a reptéren volt a támadáskor, azt mondta, sikerült beszélnie egyikükkel. "A barátom, Szergej épp dolgozott... nagyon közel volt hozzá... Az irodában, ahol épp tartózkodott, a robbanás miatt kidőlt a fal" - mondta a rádiónak. A férfinek a barátja telefonon azt mesélte, hogy amikor kiment az összedőlt irodából, nem volt fény, és a földön rengeteg sérült test hevert. "Néhányat kihúzott a teremből. Azt mondta, szörnyű robbanás volt" - idézte fel a barátja beszámolóját Lihtenfeld.

A Russzkaja szluzsba novosztyej rádióadónak egy Viktor nevű szemtanú azt mondta, hogy szó szerint 5 perccel a robbanás előtt ment ki a felrobbantott teremből. "Aztán jött a robbanás. Aztán egy rendőr szaladt ki az épületből, cafatokban volt és véres volt, de csak azt kiabálta: túléltem, túléltem! Aztán egy másik ember jött ki, a mobiltelefonján beszélt, és az arcát teljesen vér borította" - emlékezett a férfi.

Figyelmeztetés: az alábbi videó sokkoló képeket is tartalmaz:

A reptér belsejében készült videofelvételek szerint az épület csarnokain mentőtisztek robogtak keresztül hordágyakkal, a hordágyakon mozdulatlanul fekvő emberekkel, miközben kiabálva próbáltak utat nyitni maguknak az értetlenül ácsorgó többi utas között. Egy másik, a robbanáshoz közelebb készült videón egy füsttel borított csarnok látszik, ahol rendőrök járkálnak fel-alá. Egy szalagkorláttal elkerített rész mögött mozdulatlan, kormos testek fekszenek a földön.

Más szemtanúk a Twitter közösségi oldalon arról számoltak be, hogy a támadás után a Domogyevó reptérnél tartózkodó taxisok hirtelen felemelték a tarifáikat, és csak 10-20 ezer rubelért hajlandóak elvinni az embereket a helyszínről. Nem sokkal később a hatóságok közleményben jelentették be, hogy a reptérre közlekedő Aeroexpressz vonat ingyen szállítja az utasokat.

Az Interfax helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a reptér továbbra is megközelíthető, de a fő csarnokban a szokásosnál kevesebb ember tartózkodik. Az induló utasok jelenleg is folyamatosan csekkolnak be járataikra - írja a hírügynökség. Az érkező utasokat fogadó csarnokot azonban lezárta a rendőrség.

A Veszti 24 TV-nek szemtanúk azt mondták, hogy két terrorista robbantotta fel magát a váróban, amikor a repülőtér nemzetközi érkező csarnokába utasok tömege érkezett helyi idő szerint 16.40-kor. A Kommerszant című orosz lap más szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy a robbanás után az épületben lekapcsolták a világítást, és az emberek mobiltelefonja sem működött. Ez más orosz hírügynökségek szerint azért volt, mert a hatóságok elővigyázatosságból zavarták a telefonokat, hogy ezzel megelőzhessenek egy esetleges újabb robbantást.