Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kemény médiatörvénnyel korlátozza a sajtót Malawi elnöke

Vágólapra másolva!
A sajtót súlyosan korlátozó médiatörvényt fogadott el a dél-afrikai Malawi elnöke - állítják helyi jogvédők. Az új törvény értelmében a kormány betilthatja azokat a kiadványokat, amelyeket az információs miniszter "a közérdekkel ellentétesnek" ítél.
Vágólapra másolva!

"A média támadás alatt áll, a nehezen elnyert demokráciát pedig extrém fenyegetés érte" - közölte szerdán egy dél-afrikai jogvédő szervezet, miután helyi beszámolók szerint Malawi elnöke aláírta a sajtót súlyosan korlátozó új médiatörvényt. A dél-afrikai mércével kicsinek számító, Zambia és Mozambik közt húzódó 14 milliós országban az új törvény alapján a kormány betilthatja azokat a kiadványokat, amelyek "ellentétesek a közérdekkel" - írja az AFP hírügynökségre hivatkozva a News24 dél-afrikai hírportál.

Az új médiaszabályozást a korábbi malawi büntető törvénykönyv módosításával vezették be: Bingu wa Mutharika elnök ezzel az intézkedéssel együtt összesen 46 új jogszabályt hagyott jóvá a napokban - közölte egy magas rangú parlamenti tisztviselő. Az új médiatörvény alapján a jövőben az információs miniszternek lesz joga betiltani a kifogásolt sajtótermékeket, ha "megalapozott oka van feltételezni, hogy egy kiadvány vagy egy külföldről behozott írás ellentétes lenne a közérdekkel".

A helyi jogvédők azonnal tiltakozni kezdtek az új médiatörvény ellen. Anthony Kasunda, a Dél-Afrikai Média Intézet malawi vezetője szerint a törvény a kormány stratégiai lépése, amellyel a kormányt kritizáló írásokat akaraják betiltani. Mutharika elnöknek korábban sok konfliktusa volt a helyi sajtóval, és rendszeresen azzal vádolta a helyi független lapokat, hogy negatív képet festenek Malawiról. Az elnök tavaly azzal fenyegetőzött, hogy betilt néhány lapot, mert szerinte azok hazug módon írtak arról, hogy az országban legalább egymillió ember szorulna élelmiszersegélyekre.

Malawi 1995-ben fogadta el az új alkotmányát, amely számos alapjog mellett garantálja a sajtó szabadságát is - emlékeztet a News24. Előtte az afrikai országot évtizedekig irányította egy diktátor, Kamuzu Banda, aki többek között a miniszoknyákat és a férfiak hosszú hajviseletét is betiltotta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről