Javult az állapota a fejbe lőtt amerikai képviselőnőnek

Vágólapra másolva!
Súlyos helyett jónak minősítették Gabrielle Giffords amerikai képviselőnő állapotát az orvosok. A politikust január elején lőtték fejbe egy tucsoni rendezvényen.
Vágólapra másolva!

Súlyosról jóra minősítették át Gabrielle Giffords állapotát az orvosai szerdán. A fejéből ugyanakkor még nem távolították el az agyi folyadékszivárgást kivezető csövet. Az amerikai képviselőnőt a houstoni Memorial Hermann klinikáról az intézményhez tartozó rehabilitációs központba szállították át. Az utat kísérő autókkal és helikopterekkel biztosította a rendőrség.

Giffordsot január 8-án lőtték fejbe Tucsonban egy kampányrendezvényen. A lövöldözésnek hat halottja és tizenhárom sebesültje volt. A támadó, a 22 éves Jared Lee Loughner hétfőn a phoenexi bíróságon ártatlannak vallotta magát. A támadás indítéka még mindig nem ismert.

Barack Obama amerikai elnök kitért a merényletre az unió helyzetéről elmondott tegnapi beszédében is. Az értékelést hallgató kormánytagok, szenátorok és képviselők a hajtókájukon a gyászt és a reményt jelképező fekete-fehér szalagot viseltek. A karzaton jelen voltak a támadásban életét vesztett kilencéves kislány hozzátartozói, valamint Giffords stábjának az a gyakornoka is, aki puszta kézzel próbálta meg elállítani a képviselőnő fejsebének vérzését.