Hétfőn bejelentik az új kormányt Tunéziában

Vágólapra másolva!
Tunéziában hétfőn bejelentik az új kormány megalakulását - közölte az állami televízióban Mohamed Gannusi miniszterelnök. A választásokig működő új kormányba csak az ellenzéki pártok képviselői és független személyiségek kerülnének be.
Vágólapra másolva!

"Holnap bejelentjük az új kormányt, amely új fejezetet nyit Tunézia történetében" - jelentette ki rövid nyilatkozatában Mohamed Gannusi kormányfő, miután egyeztetett a parlamenti pártok vezetőivel. Az ellenzéki pártok megerősítették, hogy várhatóan hétfőn nyilvánosságra hozzák az új kormánylistát. Közlésük szerint csak az ellenzéki pártok képviselői és független személyiségek kerülnek be a választásokig működő új kormányba.

A legjelentősebb tunéziai ellenzéki párt, a Haladó Demokratikus Párt (PDP) főtitkára közölte: a leendő választásokat egy független bizottság és nemzetközi megfigyelő csoport fogja felügyelni annak érdekében, hogy a voksolás szabad és átlátható legyen. Maja Zsribi egyben bejelentette, hogy a megalakuló kormányban résztvevő, eddig ellenzéki három párt közkegyelmet kér a politikai foglyok számára.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap este jelezte: Washingtont megnyugtatják Gannusi ígéretei, amelyek arra mutatnak, hogy az új tunéziai kormány a civil társadalom felé nyit, és valóban a népképviseleten fog alapulni. Az amerikai diplomácia vezetője az este telefonon Kamel Morzsane tunéziai külügyminiszternek ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok segítségére lesz Tunéziának a rá váró politikai kihívások leküzdésében, emellett arra kérte az észak-afrikai ország ideiglenes vezetését, hogy minél előbb állítsa helyre a közrendet, majd kezdeményezzen széleskörű politikai és gazdasági reformokat.

Zin el-Abidin ben Ali tunéziai államfő tömegtüntetések hatására pénteken menekült el Tunéziából, majd szombaton hivatalosan is megfosztották hatalmától. A tunéziai törvények értelmében 60 napon belül kell megtartani az új választásokat.

A tunéziai pártok vasárnap kezdtek tárgyalásokat a nemzeti egységkormány megalakításáról egy ellenzéki párt székházában, de a hadsereg által kikényszerített viszonylagosan nyugodt helyzetet utcai tűzharc zavarta meg.

Szórványos lövöldözés volt másutt is a fővárosban, köztük az elnöki palotánál is. Katonák a párt székházánál megállítottak egy autót, amelyben fegyveresek ültek, majd lövéseket lehetett hallani. A fegyveresek bemenekültek a közeli lakóépületekbe, a katonák pedig utánuk eredtek, és elfogták őket - közölte a politikai tárgyalásoknak helyet adó Haladó Demokratikus Párt (PDP). A rendőrség később közölte, hogy a megállított fegyveresek közül kettő svéd állampolgár volt.

Időközben az is kiderült: mégsem halt meg Lucas Mebrouk Dolega, az Európai Sajtófotó-ügynökség (EPA) francia állampolgárságú, 32 éves fotóriportere. A fotósnak, akit pénteken egy rendőr talált el közvetlen közelről könnygázgránáttal, hírügynökségek keltették halálhírét, de a család által kiadott pontosítás szerint él, és fejsérüléssel kritikus állapotban fekszik a tuniszi idegsebészeti klinikán.