Moslékba mártott matróznövendékek dagasztják a német tengerészbotrányt

Vágólapra másolva!
Zavaros löttybe mártogatott növendékekről és a kapitány lábát csókolgató matrózokról készült képek kavartak újabb botrányt a német haditengerészet rossz hírű oktatóhajóján, amely november óta borzolja a kedélyeket Németországban. A háromárbocos Gorch Fockon ősszel lázadtak fel a matróznövendékek, miután egy lány a kötélzetről lezuhanva életét vesztette. A zendülés miatti nyomozás egyre több megalázó részletet tár fel a hajó sötét mindennapjairól.
Vágólapra másolva!

Kínos botrányba keveredett a német haditengerészet, miután kiderült, hogy az egyik oktatóhajójukon megalázó beavatási rituáléknak vetették alá a növendékeket. A háromárbocos Gorch Fock kapitányának zsarnoki visszaéléseiről fotók is készültek, amelyeket néhány napja hozott nyilvánosságra a Bild német bulvárlap.

A fotók egyikén a hajó kapitánya, Norbert Schatz Thetis görög istennőnek öltözve, szőke parókában és női ruhában pózol, miközben a kadétok a lába előtt térdelve csókolgatják a lábfejét - írja a Bildre hivatkozva a brit Telegraph. Egy másik fotón a növendékeket egy moslékhoz hasonlító löttybe mártogatják, egy harmadik pedig egy kalodába zárt kadétot ábrázol, akinek a száját teletömték valamivel (a képek egy részét a Bild honlapján, itt nézheti meg).

A Bildnek egy korábbi növendék azt mondta, hogy a beavatási ceremóniákon hivatalosan nem volt kötelező részt venni, de a növendékek "gonosz nyomás alatt voltak", és aki nem vállalta a megaláztatást, azt később semmibe vették a hajón. A képek az után kerültek nyilvánosságra, hogy a Gorch Fockon zendülés miatt hivatalos vizsgálat indult. A vizsgálat során már korábban is kínos ügyek kerültek napvilágra, a beavatási szertartásokról szóló történetek azonban tovább dagasztják a haditengerészeti botrányt.

A Gorch Fock oktatóhajón a gyanú szerint az után indult zendülés, hogy tavaly novemberben egy 25 éves női növendék lezuhant a kötélzetről, és halálra zúzta magát a fedélzeten. A baleset után a többi kadét egy része megtagadta a kapitány parancsait, és nem volt hajlandó többé együttműködni. Azóta a hajón szolgáló egykori növendékek egy sor kínos váddal álltak elő, amelyek szerint a legénység rendszeres erőszakoskodásnak, szexuális zaklatásnak volt kitéve, miközben a személyzet egy része folyamatosan részeg volt.

A botrány miatt Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter rendkívül kényelmetlen helyzetbe került, és végül leváltotta Norbert Schatz kapitányt. Az egyik legnépszerűbb német miniszter kritikusai szerint azonban Guttenberg el akarta hallgatni a hajón történt állítólagos zendülést, és szükségtelenül gyorsan zárta le az ügyet a kapitány menesztésével, miközben nem vizsgálták ki elég részletesen, hogy mi is történt a hajón.