Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Életfogytiglant kapott az autópályán bliccelő kínai férfi

Vágólapra másolva!
Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy kínai férfit, aki - mivel katonai rendszámú teherautókkal közlekedett - nem fizetett autópályadíjat, és ezzel százmillió forintot meghaladó értékű kárt okozott.
Vágólapra másolva!

Országos botrány lett Kínában abból, hogy életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, mert két, katonai rendszámmal felszerelt teherautóval 2008 májusa és 2009 januárja között összesen 2361 alkalommal nem fizetett autópályadíjat, és ezzel 3,68 millió jüan (mintegy 115,4 millió forint) kárt okozott.

Büntetését súlyosbította, hogy az általa használt rendszámtáblákról a bíróság azt állította: hamisak. Később kiderült, hogy a rendszámtáblákat a rendőrség helyi egységének tagjaitól vásárolták, vagyis nem saját gyártásúak. Ráadásul az ítéletet meghozó bírókat nemrégiben leváltották.

Az elítélt férfi építési vállalkozó, aki azzal védekezett a bíróságon, hogy szerződése volt a rendőrség helyi egységénél szállítási munka elvégzésére. Állítása szerint ezért kapta a rendszámtáblát. A szerződés azt is meghatározta szerinte, hogy az autópálya mely szakaszát használhatja havi ötezer jüanért. Az autópályadíj-beszedők helyi állomásfőnökei azonban ezt tagadják.

Tömegesen bérelnek rendszámtáblát

Egyelőre nem tudni, mi lesz az elítélt sorsa, és azt sem, hogy a szerződésen szereplő pecsét eredeti-e. Nem egyértelmű, hogy a férfi visszaélt-e korlátozott jogaival, és valóban dolgozott-e a rendőrségnek, vagy pedig a szerződéssel csupán fedezték a rendszámok eladását.

A Global Times (GT) című napilap beszámolója szerint sok fuvarozó próbál úgy megszabadulni a magas autópályadíjaktól, hogy katonai egységektől fizetségért cserébe rendszámtáblát "bérel vagy vásárol".

2009 nyarán Kuangtung és Csöcsiang tartományokban, valamint Pekingben hat bűnbandát füleltek le, amelyek tagjai több mint ötezer hamis katonai rendszámot gyártottak és értékesítettek az ország több mint 20 tartományában, illetve városában. Felmérések szerint a szigorítások ellenére a hamis rendszámtáblákkal 2004-2008 között évente egymilliárd jüan veszteséget okoztak az államnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről