Egy napon belül újra letartóztatták a svájci WikiLeaks-informátort

Vágólapra másolva!
Elítélt a rendőrség egy korábbi bankárt Zürichben, majd az ítélethirdetés után alig néhány órával újra letartóztatták. A büntetést egy 2004-es eset miatt kapta a bankár, most azonban azért, mert ugyanazokat az információkat a WikiLeaks-nek is átadta a múlt héten.
Vágólapra másolva!

Alig néhány órával azután, hogy a zürichi bíróság banktitoksértés miatt felfüggesztett pénzbüntetésre ítélte, Rudolf Elmer korábbi bankárt letartóztatta a rendőrség a svájci titoktörvény újabb megsértése miatt - írta a BBC.

Rudolf Elmer egy svájci bank kalmán-szigeteki kirendeltségében dolgozott 2002. decemberéig, de az ott megszerzett információkat átadta a svájci adóhatóságnak, amivel arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy üzletemberek és politikusok offshore számlákkal kívánják megúszni az adófizetést. A zürichi bíróság emiatt 7200 frankra büntette, amit azonban két évre fel is függesztett.

A 2004-ben átadott információkat azonban a múlt héten a WikiLeaks kiszivárogtatásokról elhíresült oldal alapítójának, Julian Assange-nek is átadta. Ez alapján a svájci hatóságok eljárást kezdeményeztek a banktitokról szóló szabályok megsértése miatt.

Elmer korábban azt nyilatkozta, hogy nem tartja magát se hősnek, se árulónak.