Magyarázza a határon túliak választójogáról tett nyilatkozatát az EP néppárti frakcióelnöke

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament néppárti frakciójának elnöke szerint "elfogadhatatlan" lenne a választójog megadása a határon túli magyar kisebbségeknek. Szóvivője később azzal pontosította nyilatkozatát, hogy a nem magyar állampolgárságúak szavazati jogára utalt, a kettős állampolgárságú magyarokról pedig nem nyilvánított véleményt a frakcióvezető.
Vágólapra másolva!

Elfogadhatatlan lenne a választójog megadása a határon túli magyar kisebbségeknek - mondta Joseph Daul, az Európai Parlament konzervatív frakciójának elnöke Brüsszelben. Az Európai Néppárt frakcióelnöke újságírók előtt úgy fogalmazott, ha a magyar kormány úgy döntene, hogy szavazati jogot ad az Európai Unió más országaiban élő magyar kisebbségek tagjainak, "az egyenlő lenne a határok el nem ismerésével".

Nem sokkal később Antoine Ripoll, Daul szóvivője a frakcióelnök szavait magyarázva pontosította a nyilatkozatot. Mint mondta, Daul a határon túl élő és magyar állampolgársággal nem rendelkező, de magyar származású személyek esetleges magyarországi szavazati jogára utalt elutasító értelemben. "A kettős állampolgárokkal kapcsolatban Joseph Daul nem kívánt véleményt nyilvánítani" - mondta Ripoll telefonon az MTI-nek.

Jelenleg az alkotmány kimondja, hogy a választójoghoz magyarországi lakhely kell, az új, rövidebb alkotmány koncepciójában ez már nem szerepel. A választójogot a választójogi törvény szabályozza, ez is átdolgozás előtt áll, és nem tudni, hogy a határon túli, magyar állampolgárságot szerzettek választójoga szerepelni fog-e benne. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes decemberben az egyszerűsített honosításról tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy személyes véleménye szerint az állampolgárságot szerzett határon túliaknak a szavazati jogot is biztosítani kellene.