Harmincmilliós gyémánt ékszert is kaptak ajándékba Obamáék

Vágólapra másolva!
Több mint 190 ezer dollárt érnek azok a dísztárgyak és ékszerek, amelyeket Abdullah szaúdi királytól kapott Barack Obama amerikai elnök és családja. Az amerikai külügyminisztérium kedden tette közzé azt a listát, amely az összes ajándékot felsorolja, amit az amerikai elnök és kormánya tagjai kaptak külföldi államok vezetőitől.
Vágólapra másolva!

Közzétette kedden az amerikai külügyminisztérium a Barack Obama amerikai elnök, családtagjai és kormányának tagjai által kapott ajándékok listáját (.pdf). A legbőkezűbb ajándékozó Abdullah szaúdi király volt, aki közel 190 ezer dollár értékben (38 millió forint) lepte meg ajándéktárgyakkal az amerikai elnököt és feleségét. Kaptak tőle egy márványalapon aranyfigurákkal ábrázolt sivatagi jelenetet, aranymedált, luxusórát, 33 gyönggyel díszített ezüst nyakláncot és gyémánt ékszerkészletet (fülbevalót, karkötőt, nyakláncot, csak ennek 132 ezer dollárra - 27 millió forint - becsülik az értékét).

Gordon Brown brit miniszterelnöktől Winston Churchill emlékiratokat, egy tollat és egy tolltartót kapott Obama, utóbbit a HMS Gannet - egy, a rabszolgaság ellen is küzdő, 1878-ban épített hadihajó - fájából faragták. Az ajándék értéke 16 510 dollár (3,3 millió forint).

II. Erzsébet brit királynőtől egy 775 dollár (158 ezer forint) értékű fotót kapott, amely a brit királynőt és férjét, Fülöp herceget ábrázolja. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök aranyórával, kristályasztallal és üvegdíszekkel lepte meg az amerikai elnököt, 26 845 dollár (5,5 millió forint) értékben.

Hu Csin-tao kínai elnök az Obama család selyemre hímzett portréját adta, Simon Peresz izraeli államfő egy galambokat elengedő kislány bronzszobrát. XVI. Benedek pápától egy Szent Péter teret ábrázoló mozaikot, egy ezüst kulcsláncot, aranyérmét, és az egyházfőről, illetve bioetikai kérdésekről szóló könyveket kapott az elnök. A tanzániai elnök egy méteres faragott ébenfa szobrot ajándékozott neki.

A vonatkozó amerikai előírások szerint az összes ajándék az amerikai National Archives (nemzeti archívum) tulajdonába kerül. A listán minden ajándéknál szerepel elfogadásának körülménye. Ez mindenütt ugyanaz: "El nem fogadása szégyenbe hozta volna az adományozót és az Egyesült Államok kormányát." A listán magyar adományozó nem szerepel.