Meleggyalázó videók miatt vizsgálódik az amerikai tengerészet

Vágólapra másolva!
Imitált nemi aktusok, zuhanyzó tengerésznők mellett a homoszexuálisokat gyalázó tengerészek is láthatók azokon a videókon, amelyeket az Enterprise anyahajón készítettek és vetítettek le. A tengerészet közleménye "elfogadhatatlannak" minősítette a történteket és vizsgálatot rendelt el.
Vágólapra másolva!

Az amerikai haditengerészet vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy kinek a jóváhagyásával és hogyan készíthettek, illetve vetíthettek le az Enterprise repülőgép-hordozón olyan videókat, amelyek nyílt szexuális utalásokat és meleggyalázást tartalmaznak. A videókat a 6000 főnyi legénységgel rendelkező repülőgép-hordozó belső videó láncán vetítették le.

Az iraki és az afganisztáni hadműveleteket támogató Enterprise-on 2006-ban és 2007-ben készült videókról a legnagyobb amerikai haditengerészeti bázisnak otthont adó Norfolkban kiadott The Viginian-Pilot című lap közölt beszámolót a hétvégén. Az egyik felvételen Owen Honors kapitány, az Enterprise akkori első tisztje (jelenlegi parancsnoka), stábjának több tagjával együtt a melegeket gúnyolta.

A norfolki újság honlapjára feltöltött képsorok tanúsága szerint a legénység tagjai közül többen gyalázták a homoszexuálisokat. A videókon imitált nemi aktusok láthatók, valamint két tengerész nőt is lefilmeztek zuhanyozás közben. A vizsgálatot pénteken rendelte el John Harvey tengernagy, a haditengerészet flottaerőnek parancsnoka. A haditengerészet szombaton kiadott közleménye "elfogadhatatlannak" minősítette az Enterprise-on készült videókat.

Egy nappal korábban a flottaparancsnokság még azt közölte, hogy a humorosnak szánt videók nem ártó szándékkal készültek, és alapvetően olyan kérdésekkel foglalkoztak, mint a kikötőlátogatások, a közlekedésbiztonság, a víztakarékosság vagy a tisztaság. Chris Sims sorhajókapitány, a haditengerészet szóvivője szerint az első közlemény kiadása előtt az illetékesek nem nézték meg a kifogásolt videókat. A vizsgálatot a felvételek megtekintése nyomán rendelték el.