Az al-Kaida üdvözölte a tunéziai forradalmat

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat észak-afrikai szárnya, az Iszlám Maghreb al-Kaidája üdvözölte a tunéziai forradalmat, és arra figyelmezette az ország lakosait, hogy véleménye szerint Franciaország és Washington megpróbálja a saját bábját ültetni az elűzött diktátor, Ben Ali helyére.
Vágólapra másolva!

"Az önök forradalma földrengés volt, amely összezúzta az önkényuralkodó Ben Ali trónját...A bűnöző nagyon megalázó módon menekült el" - áll a terrorista csoport közleményében. Az Egyesült Államok és Franciaország nem fog elfogadni olyan változást Tunéziában, amely nem az ő érdekeiket szolgálja - hangsúlyozza a pénteken ismertetett dokumentum, amely még csütörtökön került fel a dzsihádista internetes oldalakra.

Az al-Kaida észak-afrikai szárnya főként Franciaországnak tett szemrehányást, amiért az "utolsó pillanatig támogatta Ben Ali diktátort", sőt, felajánlotta neki "az elnyomás területén szerzett tapasztalatait". Három nappal az előtt, hogy Ben Ali a tüntetések hatására külföldre menekült, a francia külügyminiszter, Michele Alliot-Marie javaslatokat tett tunéziai rendőrségnek, hogy a francia tapasztalatok alapján miként kell eljárni az ilyen esetekben. A francia kormányt más körökből is érték komoly bírálatok, amiért késlekedett a demonstrációk elnyomásának elítélésével és a "jázminos forradalom" támogatásával. Az al-Kaida észak-afrikai szárnya a nyugati hatalmak mellett Szaúd-Arábiát is elítélte, amiért befogadta Ben Alit.