A svéd külügyminiszter nem adna uniós vízumot Lukasenkónak

Vágólapra másolva!
A svéd külügyminiszter szerint Alexander Lukasenko fehérorosz elnököt és közeli munkatársait újra uniós vízumtilalmi listára kellene helyezni.
Vágólapra másolva!

Carl Bildt svéd külügyminiszter úgy véli az Európai Uniónak vissza kellene állítani a fehérorosz elnököt, Alexander Lukasenkót és a közeli munkatársait sújtó intézkedést, azaz nem kapnának vízumot az uniós államokba.

2006-ban, az akkori választás után enyhébb erőszakos cselekmények történtek Fehéroroszországban mint most, mégis negyvenen kerültek fel a tilalmi listára. Az intézkedést egyébként akkor oldották fel, amikor Minszk szabadon engedte a politikai foglyokat.

Az Euobserver értesülése szerint - a hírportál közölte a svéd külügyminiszter közleményét - a minszki uniós külképviseletek már készítik az újabb tilltólistát, amelyen eddig mintegy száz név szerepel. Az EU-országok kül- és biztonságpolitikai szakdiplomatái pénteken vitatnák meg a névsort Brüsszelben. Csehország már a jövő hétre rendkívüli EU-külügyminiszteri találkozót hívna össze a lista miatt, a németek és a svédek azonban megvárnák a hónap utolsó napján esedékes rendes ülést.

Fehéroroszországban 2010. december 19-én tartották az elnökválasztást, amit a hivatalos adatok szerint Alexander Lukasenko nyert meg a szavazatok 80 százalékát megszerezve. A választás után karhatalmi erőszakkal több ellenzékit letartóztattak.