Kormányellenes tüntetések törtek ki Szudánban

Vágólapra másolva!
Kormányellenes tüntetés tört ki vasárnap délelőtt Szudán fővárosában. Szemtanúk szerint több tucat rendőr gumibotokkal verte a kormány lemondását követelő diákokat. Közben a dél-szudániak 99 százaléka az északiaktól való elszakadásra voksolt a népszavazáson.
Vágólapra másolva!

Felfegyverkezett rendőrök megvertek mintegy száz tüntető diákot és ötöt le is tartóztattak közülük Kartúm, a szudáni főváros közepén, miután kormányellenes tüntetések törtek ki vasárnap reggel. A Reutersnek több szemtanú is arról számolt be, hogy rendőrök tucatjai gumibotokkal verték a tüntetőket, és könnygázgránátokat is bevetettek ellenük két egyetem környékén is. Több újság is olyan címlapokkal jelent meg, amelyek arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy ne menjenek ki az utcákra. A magukat "Fiatalság a változásért"-nak nevező tüntető diákok közösségi oldalakon és szudáni weboldalakon szerveződtek csoportba, a tunéziai (erről itt olvashat bővebben) és az egyiptomi események hatására. Az egyiptomi eseményekről szóló percről percre tudósításunkat itt találja. Észak-Afrika partjain futótűzként terjed a tunéziai forradalmi hevület. Az évtizedek óta hatalmon lévő diktátorok hatalma megingott, az erről szóló összefoglalónkat itt olvashatja.

A lakosság 99 százaléka az elszakadásra voksolt Szudánban

Közben a dél-szudáni lakosság 99 százaléka az északi országrésztől való elszakadásra voksolt a január 9. és 15. között megrendezett népszavazáson - közölte honlapján a választási bizottság vasárnap. Az eredményt még vasárnap kihirdetik Dzsubában, az országrész fővárosában. A döntés alapvetően azt jelenti, hogy új állam jön létre Afrikában. Az új állam elnöke várhatóan Salva Kiir lesz, aki eddig is a félautonómiát élvező terület vezetője volt. Dél-Szudán július 9-étől válhat önállóvá, ezt az időpontot rögzítették ugyanis a polgárháborút lezáró 2005-ös békeszerződésben. Szudán délkeleti részét éhínség sújtja, nyáron több mint tízezer embert toloncoltak át egy, már amúgy is élelmiszer-hiánnyal küzdő területre. A szudáni helyzetről szóló összes cikkünket itt olvashatja.