Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A kínai miniszterelnök a kormány bírálatára biztatja népét

Vágólapra másolva!
Az állampolgároknak bírálniuk és felügyelniük kell a kormányt a kínai miniszterelnök szerint. Ezt a nézetét Ven Csia-pao egy állampolgári panaszirodában fejtette ki, ahová több mint hatvan év után látogatott el kínai vezető.
Vágólapra másolva!

A Kínai Népköztársaság 1949-ben történt megalakulása óta első ízben fordult elő, hogy egy kormányfő meglátogatott egy úgynevezett petíciós irodát, ahol a polgárok panaszt emelhetnek a kormány munkája ellen.

A kínai állami televízió helyi idő szerint kedden este idézte Ven Csia-pao kormányfőt, aki az irodát felkereső "panaszosok", illetve az alkalmazottak előtt hangsúlyozta, a kormánynak meg kell teremtenie a feltételeket ahhoz, hogy a polgárok bírálhassák és felügyelhessék a kormányt, és ily módon lehetővé tegyék, hogy az felelősségteljes módon oldhassa meg a lakosság problémáit, illetve nehézségeit.

A - mondhatni - történelmi látogatás ellenére megfigyelők emlékeztettek arra, hogy Kínát mostanáig felettébb aggasztotta mindenfajta belső bírálat. A kormány nem enged semmilyen tiltakozást, és valójában cenzúrázza a médiát, továbbá az internetet, különös tekintettel az olyan tartalomra, amely destabilizálhatja a vezetést, illetve kritikus azzal szemben.

A kommunista rezsim nyílt bírálóit - köztük az irodalmi és béke Nobel-díjas írót, Lio Hsziao-pót felforgatás gyanújával börtönbe vetették.

Mindennek ellenére az idézett megfigyelők szerint a mostani látogatás, illetve az annak során elhangzottak egyfajta fordulópontra utalhatnak, jelezve talán, hogy a kormány határozottabban kívánja folytatni a demokratikus reformokat. Mindennek bizonyítására azonban konkrét kezdeményezésekre lenne szükség - tették hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről