Története legszigorúbb megszorításának ugrott neki Írország

Vágólapra másolva!
Köztársasága történetének legszigorúbb költségvetését nyújtotta be a parlamentnek az ír kormány. A dublini kabinet 6 milliárd eurót szeretne megtakarítani 2011-ben. Írország az idén rekord nagyságú államháztartási hiányt produkált.
Vágólapra másolva!

Az ír kormány kedden benyújtotta a jövő évi költségvetési tervezetét. A dublini kabinet jövő évben hat milliárd eurót kíván megtakarítani, részben a jóléti kiadások csökkentésével, részben pedig az adórendszer átalakításával. Terveik szerint többek között 4 és félmilliárd euróval csökkentenék a kiadásokat, emelett pedig másfél milliárd eurós adóemelést vezetnének be. Ezzel a rendkívül szigorú megszorítási csomaggal szeretnék elérni, hogy az ország megkapja az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutalaptól kért segélycsomagot.

Az ír pénzügyminiszter, Brian Lenihan szerint csak ezzel tudnák elkerülni a csődöt. Az ír kormány egy négy éves költségvetési megtakarítási programmal összesen 15 milliárd eurót akar megtakarítani, hogy újra az uniós 3 százalék alá tudják vinni az államháztartási hiányt.

Írországban rekord nagyságú, a bruttó hazai össztermék (GDP) 32 százalékának megfelelő összegű államháztartási hiány alakult ki az idén, amelyet a pénzügyminisztérium adatai szerint jövőre 12,2 százalékra akarnak csökkenteni. A válság enyhítésére összesen 85 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot ajánlott fel az Európai Uniós és a Nemzetközi Valutaalap. A segélyt az uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben hivatalosan megszavazták.