Bezárt repterek, veszteglő kamionok: európai havazás-körkép

havazás európában, hó, téli időjárás, leállított kamionok Franciaországban, Lempdes-sur-Allagnonban
Vágólapra másolva!
Egész Európában komoly fennakadásokat okoz a havazás és a rendkívüli hideg, amely kelettől nyugatig megbénította az európai országok közlekedését szerdán. Nagy-Britanniában forgalmas reptereket kellett lezárni a félméteres hótakaró miatt, Franciaországban tízezer kamion vesztegel, az orosz hatóságok pedig elkezdték begyűjteni a hajléktalanokat a mínusz 20 fok alatti hidegben.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniától Oroszországig az egész kontinensen gondokat okoz a rendkívül hideg időjárás, amelyet szinte mindenhol intenzív hóesés kísér. Az extrém időjárási körülmények miatt több európai nagyvárosban is akadozik a légi közlekedés, az autópályákon pedig végeláthatatlan dugók alakultak ki. (a magyarországi helyzetről ebben a cikkünkben, az időjárás várható alakulásáról pedig az Ozone Network előrejelzésében, itt olvashat részletesen).

Lengyelország és Litvánia

Lengyelországban nyolc, a szomszédos Litvániában két ember halt meg az elmúlt 24 órában a hideg miatt. A lengyel rendőrség szóvivője szerint az áldozatok 33 és 72 év közöttiek, legtöbbjük ittas volt, mikor megfagyott. Litvániában egy hajléktalan férfi és egy szintén hajléktalan asszony fagyott meg.

A kelet-lengyelországi Bialystokban szerdára virradóan mínusz 22 fokot mértek. A kemény tél erős havazást is hozott Lengyelországba, ahol a hét elején számos járatot kellett törölni a repülőtereken, és a közúti és a vasúti közlekedésben nagy fennakadások voltak. A lengyel igazságügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy a hó eltakarítására háromezer rabot mozgósítottak országszerte.

Nagy-Britannia

Nagy-Britanniában 1993 óta nem volt akkora havazás és fagy az évnek ebben a szakaszában, mint most: szerdára az ország több térségében kritikussá vált a közlekedési helyzet a sok helyen fél métert meghaladó hótakaró és a mínusz 20 fokos hőmérséklet miatt. A legnagyobb fagyok Skóciában és Észak-Angliában vannak, de a hideg és a havazás fokozatosan terjed ki az ország déli részére is.

Szerda délelőtt teljesen bezárták a második legnagyobb brit repülőteret, a London melletti Gatwicket, ahol a budapesti járatokat is törölni kellett. A reptér legkorábban csütörtökön reggel nyit meg, a szintén londoni Heathrow és Luton repterek azonban működnek. Lezárták viszon a skót főváros, Edinburgh repülőterét, és több észak-angliai repülőtéren sem volt forgalom. A havazás maitt a Londont körülvevő hatsávos autópályagyűrűn is kritikussá vált a helyzet szerda délelőttre, a hó miatt történt balesetek helyenként 20-40 kilométeres dugókat okoztak.

Franciaország

Franciaországban a havazás és a sarkvidéki hideg egyelőre az ország középső részén, illetve a svájci határ közelében okozza a legnagyobb gondot: a Météo France szerint Lyonban, Grenoble-ban és Chambéryben már délelőtt 20 centiméteres volt a hótakaró. Lyonban délelőtt szünetelt a tömegközlekedés, a város repülőterét pedig éjszaka hóvihar miatt le kellett zárni, szerda reggel azonban újra megnyitották.

Az autóutakon a jegesedés és a havazás miatt teljes káosz alakult ki, a Lyon környéki utakon 150 kilométeres a dugó, és az autóutak egy része teljesen járhatatlanná vált. Az országnak ezen a részén kamionstoppot rendeltek el, az út menti pihenőhelyeken jelenleg mintegy 10 ezer kamion vesztegel, több autóst pedig tűzoltók mentettek ki elakadt járműveikből.

Forrás: AFP/Thierry Zoccolan
Leállított kamionok Franciaországban

Az előrejelzések szerint a havazás folytatódik, és eléri a párizsi régiót, valamint a Szajnától északra fekvő megyéket is. A napok óta tartó szokatlanul alacsony hőmérséklet miatt a francia meteorológiai szolgálat reggel az ország 17 középső megyéjében rendelte el a narancsszínű (a négyes skálán a hármas szintű) hidegriadót.

Németország

A keletről érkező hidegfront miatt Németországban egyes szászországi településeken hajnalban hidegebb volt, mint Németország legmagasabb hegycsúcsán, az Alpokban fekvő Zugspitzén. Szerdára virradóra az ország keleti részén mínusz tíz fok alá süllyedt a hőmérséklet, az éjszaka kezdődött havazás miatt pedig több autópályán kilométeres sorok alakultak ki..

A frankfurti repülőtér nyugati felszállópályáját az erős keleti szél miatt átmenetileg le kellett zárni, ezért mintegy 40 járatot töröltek. Más járatok csak késve tudtak felszállni, mert a repülőtéri szolgálatnak előbb jégmentesítenie kellett a repülőgépek szárnyait és törzsét. Németországban a meteorológia egész hétre csikorgó hideget jósol, enyhülés csak a jövő héten várható.

Ausztria

Ausztriában egy ember halálra fagyott szerdán, az ország keleti felében pedig szintén komoly közlekedési fennakadásokat okozott a hó. A Bécset délnyugati irányban elkerülő A21-es autópályát teljes egészében lezárták, mert több teherautó is keresztbe fordult az úton. Balesetek, megcsúszott járművek okoztak fennakadásokat a Hegyeshalom felé tartó A4-es autópályán, valamint Burgenland havas, hókásás útjain is.

Stájerország autópályáin az úttestre fagyott, letaposott hó nehezítette a közlekedést. A hegyi utak egy részén kötelezővé tették a hólánc használatát. Ausztria nyugati részében, ahol már korábban kiadós mennyiségű hó esett le, ezúttal kevesebb gondot okozott a havazás, és a schwechati repülőtér forgalmában sem volt különösebb fennakadás.

Svájc

A havazás a svájci nagyvárosok reptereit is érintette: szerdán a zürichi repülőtéren késések és járattörlések voltak, a genfi repülőtér pedig legalább szerda délután kettőig zárva tart. A zürichi helyzetet bonyolítja, hogy szerdán sok fontos személyiség, köztük Bill Clinton volt amerikai elnök és José Luiz Rodrígez Zapatero spanyol miniszterelnök érkezett magánrepülőgéppel a városba, ezért a repülőtér szóvivője szerint a légikikötő tele van, és nem tud más repülőterekről átirányított járatokat fogadni.

Olaszország

Erős havazásra ébredtek szerda reggel Észak-Olaszországban Milánó és egész Lombardia régió lakói. Milánó térségén kívül hóesést jelentettek Olaszország egész északnyugati részén, többek között Piemont és Emilia-Romagna régiókból is. Utóbbiban a polgári védelem szerda estig hóriasztást rendelt el.

Forrás: EPA/Lindsey Parnaby
Kidőlt fa egy angol úton

A városokban és az autópályákon lelassult a közlekedés, de az olasz autópálya-társaság szerint a hóesés egyelőre nem bénítja meg a közlekedést, a téli időjárás által érintett mintegy 1500 kilométeres útszakasz teljes egészében járható. Rómában és körzetében közben a napok óta tartó heves esőzések miatt megduzzadt a Tevere folyó, árvízveszélyre azonban egyelőre nem kell készülni.

Oroszország

Moszkvában a szokatlanul langyos ősz után kedden köszöntött be a hideg tél, ekkor mínusz 17 Celsius-fokot mértek, szerdán mínusz 20 fok alá ment a hőmérséklet, csütörtökre pedig mínusz 28 fokot várnak. A meteorológusok szerint nem kizárt, hogy az idei számtalan melegrekord után szerdán új hidegrekord áll be. A moszkvai előrejelzések keddre már havat is ígértek, de a városban nem, csak a környékén volt havazás, hófúvás.

A városban a szociális szolgálatok áttértek a 24 órás munkaidőre, a hajléktalanok pedig behúzódtak az aluljárókba és lépcsőházakba. A moszkvai lapok telefonszámokat közölnek, amelyeken be lehet jelenteni egy-egy tárasasházba beköltözött csövest: az illetékes szolgálatok begyűjtik ezeket a hajléktalanokat, és a kemény fagyok idejére hajléktalanszállón helyezik el őket.