Megkezdődött Kínában a népszámlálás

Vágólapra másolva!
Tíz után megkezdődött hétfőn Kínában az első népszámlálás. A felmérésben 6 millió népszámláló vesz részt, akiket rendőrök is segítenek, ha kell. A népszámlálással a hatóságok azt is megtudják, mennyire volt sikeres az "egy gyermek politikája".
Vágólapra másolva!

Hétfőn megkezdődött tíz év után az első népszámlálás Kínában. Becslések szerint 1,3 milliárd lehet az ország lakossága. A felmérésben 6 millió népszámláló vesz részt, akiket rendőrök is segítenek, ha kell.

Számos kérdésre választ várnak a kínai hatóságok a népszámlálással. Egyrészt végre megtudhatják, hogy a vidéki népesség mekkora része költözött a városokba. Sokukról ugyanis semmilyen kimutatás sincs, és gyakran nem is regisztráltatják magukat új lakóhelyükön.

Másrészt fény derülhet az "egy gyermek politikájának" eredményességére is. A törvények szerint komoly büntetésekre számíthatnak azok, akiknek egynél több gyermekük van, bár most a hatóságok azt ígérik, hogy kisebb szankciókkal megúszhatják. A becslések szerint a szigor miatt sok gyereket nem is anyakönyveztek szüleik, ezért jóval több lehet a számuk, mint amennyiről a jelenlegi adatok alapján tudnak.

A népszámlással választ várnak arra is, hogy hány külföldön dolgozó kínai állampolgár lehet. Ezt most 200 millióra becsüli a statisztikai hivatal.

A felmérésben hat millió népszámláló vesz részt. A kínai sajtó szerint a művelet egy hónapig tart majd, és a biztosok akár rendőrt is hívhatnak, ha valaki megtagadja tőlük az együttműködést.