Obama: Bomba volt a Jemenből Amerikába tartó szállítógépeken

Vágólapra másolva!
Valós terrorfenyegetést jelentettek azok a gyanús csomagok, amelyeket Jemenből az USA-ba tartó teherszállító gépeken találtak a brit és dubai hatóságok - közölte pénteken Barack Obama amerikai elnök. Obama szerint két csomagban is robbanóanyagot találtak a szakemberek. A csomagok miatt készültséget hirdettek Philadelphia és Newark repterén, ahol a hatóságok teherszállító gépek rakományát vizsgálják. A CNN szerint világméretű biztonsági akció van folyamatban, az amerikai hatóságok az al-Kaidát sejtik a bombagyanús csomagok mögött.
Vágólapra másolva!

Riadókészültséget rendeltek el pénteken két amerikai és egy brit repülőtéren, mert a hatóságok azt gyanítják, hogy robbanószerkezetek lehetnek az ott landolt teherszállító gépekben. A készültséget Philadelphia és a New Yorkhoz közeli Newark repterén, valamint a közép-angliai East Midlands repterén rendelték el, emellett egy New York-i kamiont is vizsgálat alá vontak - számolt be a CNN amerikai hírtelevízió.

A riadók azután kezdődtek, hogy a brit reptéren egy gyanús csomagot találtak egy szállítógép fedélzetén. A CNN szerint a csomag egy "manipulált" festékkazetta volt. A New York Times szerint a festékkazettához fehér por ragadt, és vezetékek mellett nyomtatott áramkör is volt hozzá csatolva. Későbbi bejelentés szerint Dubai repülőterén is találtak egy gyanús csomagot: Barack Obama amerikai elnök péntek délutáni tájékoztatóján közölte, hogy a két csomagban robbanóanyag is volt.

A BBC szerint a csomagokat Jemenből Chicagóba tartó szállítógépeken találták, azokat meg nem erősített értesülések szerint chicagói zsinagógák megtámadására használták volna. Az Angliában talált csomag miatt napközben lezárták az East Midlands reptér logisztikai központját, az eset után pedig szigorú vizsgálatot láttak szükségesnek több Amerikába tartó vagy oda érkező tehergépen is.

Jemeni csomagok egy chicagói zsinagógának

A New York Times a New York-i rendőrségre hivatkozva azt írja, hogy az összes Amerikában vizsgált csomag Jemenből érkezett. A CNN információi szerint a gyanús csomagokra az USA "szövetségese" figyelmeztette az amerikai hatóságokat: a fenyegetés miatt az amerikai zsidó közösségeket is figyelmeztették a veszélyre. Az amerikai hatóságok azt gyanítják, hogy a gyanús csomagok mögött az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Arab-félszigeten működő szárnya áll - hangzott el a CNN élő műsorában.

A CNN tudósítása szerint "világméretű biztonsági akció" van folyamatban a csomagok miatt. A hatóságok a CNN szerint két, a UPS csomagküldő szolgálathoz tartozó gépet vizsgálnak a Pennsylvania államban található Philadelphia nemzetközi repterén és egy harmadik gépet a New Jersey államban található Newark nemzetközi reptéren. Nem sokkal a riasztás után amerikai vadászgépek kísértek New Yorkba egy Dubai érintésével Jemenből érkező utasszállító gépet is, amelyet FBI-ügynökök vizsgálnak át (erről itt talál részleteket).

Az amerikai közlekedési és biztonsági hatóságok szerint elővigyázatosságból van szükség az ellenőrzésekre. A gyanús gépeket a repterek eldugott részére vontatták, ahol a szakértők átvizsgálják azokat - áll a hatóság közleményében. Az UPS közölte, hogy együttműködik a hatóságokkal, és a gépekről kipakolja a szállítmányt. Philadelphiában az egyik gépről 3 embert hoztak le a hatóságok, de nem találtak náluk semmi gyanúsat. A New Yorkban tűzszerészek által vizsgált kamion szintén a UPS flottájához tartozik - közölte a városi rendőrség. A kamionban egy bombagyanús csomagot találtak, ezért van szükség az ellenőrzésére.

"Valós terrorfenyegetés"

Barack Obama amerikai elnök magyar idő szerint péntek este negyed 11-kor a Fehér Házból adott tájékoztatást a helyzetről, amelyben valós terrorfenyegetésnek nevezte a gyanús csomagokat. Az elnök közölte: két Jemenből származó csomagban, a Londonban és a Dubaiban fennakadt csomagban is robbanóanyagot találtak, a csomagokat jelenleg is vizsgálják.

Obama azt mondta, hogy csütörtök éjjel óta tud a fenyegetésről, azóta minden szükséges lépést megtettek az amerikai állampolgárok védelme érdekében. A Dubaiban és Angliában talált csomagok miatt indított vizsgálat során kezdtek ellenőrzésekbe Philadelphia és Newark repterein is - mondta az elnök. Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője pedig közölte, hogy az amerikai nemzetbiztonsági szervezetek csütörtök éjjel óta folyamatosan dolgoznak az ügyön.

Obama közölte: nemzetbiztonsági tanácsadója, John Brennan beszélt Jemen elnökével, aki teljes együttműködéséről biztosította az Egyesült Államokat. Az amerikai elnök hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy kiderítsék, ki küldte a robbanószerkezeteket, és erősíteni fogják az együttműködést Jemennel, hogy elpusztítsák az al-Kaida ott működő szárnyát.

"Pusztításra alkalmas"

John Brennan, Obama terrorügyi tanácsadója az elnök tájékoztatója után közölte, hogy a két ismert bomba mellett több más csomagot is vizsgálnak, hogy ki tudják szűrni, ha esetleg más gépeken is vannak robbanószerkezetek. Kérdésre válaszolva Brennan megerősítette: a robbanószer olyan formában volt a csomagokban, amellyel "pusztítást lehet okozni", terrorista támadást lehet véghez vinni.

Azt Brennan nem volt hajlandó megbecsülni, hogy mekkora kárt tudtak volna okozni a bombák. Hozzátette: egyelőre nem tudják, hogy a robbanóeszköz készítőinek mi volt a célja a bombával, és az eszközök hatóerejét is vizsgálják még.

A CNN emlékeztetett, hogy a bombák célpontjához, Chichagóba épp másnap utazott volna kampányrendezvényre Barack Obama amerikai elnök. Obama szintén szombaton Philadelphiába is ellátogat kampányolni, ahol két szállítógépet is gyanús csomagok miatt vizsgálnak a hatóságok. Robert Gibbs fehérházi szóvivő közölte: az elnök programja nem változik a csomagok miatt, ahogy "más amerikaiaknak sem kell megváltoztatniuk az utazási terveiket".